Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Ladislav Vychodil

Ladislav Vychodil

Český scénograf a pedagog trvale působící na Slovensku a reprezentující československou scénografii po celém světě.

 


Podrobné informace

*29. 2. 1920 Hačky – 20. 8. 2005 Bratislava, Slovensko

 

 

 

Ladislav Vychodil se narodil v obci Hačky u Litovle. Absolvoval Školu uměleckých řemesel v Brně a v letech 1938–1939 a 1945 studoval kreslení na Českém vysokém učení technickém (ČVUT) v Praze. V letech 1942–1944 pracoval v Beskydském divadle v Novém Jičíně jako scénograf. Od roku 1945 působil jako šéf výpravy Slovenského národního divadla v Bratislavě. Na Vysoké škole múzických umění v Bratislavě založil katedru scénografie a v letech 1953–1983 tuto katedru vedl. Zároveň vyučoval i na katedře scénografie pražské Akademie múzických umění (AMU), v letech 1969–1971 tuto katedru též vedl. V roce 1977 byl jmenován profesorem. O scénografii často přednášel i v zahraničí, například v USA. Z jeho četných žáků vynikl kupříkladu scénograf Aleš Votava.

Profesor Vychodil se stal vůdčí osobností slovenské scénografie. Scénu navrhoval i pro pražské Národní divadlo i pro další československá divadla. Záhy byl zván ke spolupráci i s divadly zahraničními, například v Krakově, Vídni, Budapešti, Sofii, Bruselu, Lipsku, Santa Barbaře, Malmö, Stockholmu i v Berlíně. Svou tvorbu často vystavoval v zahraničí (Německo, Maďarsko, Kuba, Argentina, Chile, Francie, Rakousko, Brazílie, Itálie, Velká Británie, Egypt aj.) a pravidelně se účastnil i Pražského quadrienále. V roce 1965 získal Zlatou medaili prezidenta Brazilské republiky za účast na bienále v Sao Paulu. Roku 1975 byl jmenován národním umělcem.

Ladislav Vychodil, jehož vnučkou je herečka Alena Antalová, svou tvorbou spolu s Františkem Trösterem a Josefem Svobodou důstojně reprezentoval československou scénografii v zahraničí.

 

Použité zdroje
Kol., Malý encyklopedický slovník A-Ž, Praha, Academia 1972
Kol., Národní divadlo a jeho předchůdci, Praha, Academia 1988
https://www.hacky.cz/historie
https://sk.wikipedia.org/wiki/Ladislav_Vychodil
https://cs.wikipedia.org/wiki/Ladislav_Vychodil
https://www.fdb.cz/lidi-zivotopis-biografie/57595-ladislav-vychodil.html
https://www.narodni-divadlo.cz/cs/profil/ladislav-vychodil-1594241

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.