Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Karolína Kurková

Karolína Kurková

Nejslavnější a nejúspěšnější česká topmodelka, objevila se na desítkách titulních stran prestižních magazínů a v kalendáři Pirelli. Proslavila se jako takzvaný andílek značky Victoria’s Secret.


Karolina Kurková - Autor: Manfred Werner, licence Creative Commons, BY-SA 3.0, https://de.wikipedia.org/wiki/Karol%C3%ADna_Kurkov%C3%A1#/media/Datei:Life_Ball_2013_-_opening_show_142_Karol%C3%ADna_Kurkov%C3%A1.jpg, licence CC
Podrobné informace

* 28. 2. 1984 Pardubice

 

Karolína Kurková, též Karolina Kurkova, se k modelingu dostala v patnácti letech, poté, co její spolužačka poslala v roce 1999 její fotografie do pražské modelingové agentury.  Zanedlouho vstoupila na mezinárodní modelingovou scénu a záhy uchvátila legendární Annu Wintourovou, vlivnou šéfredaktorku časopisu Vogue, která ji označila za topmodelku budoucnosti. Karolína měla pro modeling ideální dispozice, kromě mimořádné výšky 182 cm a schopnosti vláčného pohybu, získané na lekcích sportovní gymnastiky, to byla kombinace bezprostřednosti, pohotovosti a ochoty na sobě tvrdě pracovat, později označované jako K-faktor. Pro svoji mnohotvárnost a výjimečnou fotogeničnost se rychle stala vyhledávanou modelkou a nafotografovala kampaně s nejlepšími světovými fotografy, jako jsou Steven Klein, Patrick Demarchelier či Mario Testino.

V počátcích se věnovala zejména exkluzivnímu segmentu luxusních módních značek a předváděla na přehlídkách Chanel, Dior, Prada, YSL a Versace či Louis Vuitton. Během krátké doby však přidala i řadu kampaní komerčních značek - od španělského módního řetězce Mango po amerického výrobce elektroniky Dell (2007). Nejvíce ji však proslavilo předvádění spodního prádla pro módní gigant Victoria’s Secret (2000–2010). Po celou dekádu se objevovala v jejich bombastických módních show a byla také jednou z tváří značky, tzv. andílkem Victoria’s Secret.

Kurková obdržela již mnoho prestižních ocenění, při předávání módních cen časopisu Vogue jí byl v jejích 18 letech jako nejmladší modelce v historii udělen titul “Model of the Year” (2002) a americký časopis People ji v roce 2004 zařadil mezi padesátku nejkrásnějších lidí světa. O tři roky později získala hvězdu na hollywoodském Chodníku slávy (2007).

Zahrála si v komedii My Sexiest Year (2007) a akčním blockbusteru G. I. Joe: The Rise of Cobra (2009). Působila v televizních reality show z prostředí modelingu America’s Next Top Model (2010) či The Face (2012/2013), v níž vystoupila spolu s Naomi Campbellovou. Kromě modelingu a herectví se Kurková věnuje také podpoře českých i zahraničních charitativních organizací. Podporuje Nadaci Terezy Maxové dětem či americkou neziskovou organizaci “Women Together”. Je také úspěšnou podnikatelkou, má vlastní značku pro děti Gryph & IvyRose a spolupracovala na kolekci osvětlení pro českou sklárnu Lasvit. Navrhla i kolekci kočárků populární značky Cybex českého rodáka Martina Poše.

Karolína Kurková je nejslavnější a nejúspěšnější česká topmodelka nového milénia. Jako fotomodelka se několikrát objevila v proslulém kalendáři Pirelli (2003, 2004 a 2014) a na titulních stranách téměř všech světových módních časopisů a od září 1999 na desítkách titulních stran časopisu Vogue. V září 2018 pak zdobila první číslo česko-slovenské mutace této módní bible.

Videa (3 videí)
Rozhovor s Karolinou Kurkovou

Karolina Kurková Runaway catwalks

KAROLÍNA KURKOVÁ The Story of an VS Angel

Použité zdroje
KALOUŠ, Pavel. Doplňky stravy, kočárky i české sklo. Karolína Kurková po modelingu dobývá byznys. In: Forbes.cz [online]. 21. 9. 2019 [cit. 25. 11. 2019]. Dostupné z: https://www.forbes.cz/doplnky-stravy-kocarky-i-ceske-sklo-karolina-kurkova-po-modelingu-dobyva-byznys/.
MINAŘÍKOVÁ KRUPKOVÁ, Karolína. Nikdy jsem se nevěnovala jen modelingu. Jsem hodně kreativní, říká Karolína Kurková. In. Lidovky.cz [online]. 25. 8. 2019 [cit. 25. 11. 2019]. Dostupné z: https://www.lidovky.cz/lide/nikdy-jsem-se-nevenovala-jen-modelingu-jsem-hodne-kreativni-rika-karolina-kurkova.A190821_152349_lide_ape.
MUDRANINCOVÁ, Monika Karolína Kurková: Lidé žertovali na můj účet, pomlouvali, byli krutí In. Idnes.cz [online]. 14. 4. 2014 [cit. 25. 11. 2019]. Dostupné z: https://www.idnes.cz/onadnes/vztahy-sex/rozhovor-karolina-kurkova.A140318_173528_spolecnost_jup.

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.