Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Kapr v české kuchyni

Kapr v české kuchyni

Nejoblíbenější sladkovodní ryba na českém stole, tradiční vánoční pokrm.


Autor: Josef Mirovský
Podrobné informace

Kapr obecný (Cyprinus carpio) je v Česku tradičním vánočním pokrmem, bez něhož si české Vánoce nikdo ani neumí představit. Jeho obliba v české kuchyni dalece přesahuje ostatní druhy domácích sladkovodních ryb. V českých rybnících se začal pěstovat uměle postupně od středověku a jeho pozdější obliba vedla k tomu, že rybí maso přestalo být luxusní pochoutkou. Pravděpodobně nejznámějším zeměpisným označením původu kapra v Česku schváleným Evropskou unií je tzv. třeboňský kapr, který byl vyšlechtěn v 19. století. 

Vzhledem k tomu, že konzumace ryb se v české kuchyni výrazně prosazuje až v poslední době, je štědrovečerní kapr pro mnohé Čechy jedinou rybou na jídelníčku. Velké oblibě se těší kapr smažený, pečený, případně marinovaný, ale také různé typy polévek z kapra (dochucených jikrami a mlíčím), kapřích paštik nebo smažených kapřích hranolků. Od 2. poloviny 19. století je stálicí české sváteční kuchyně kapr smažený v trojobalu (obalený postupně v mouce, vejcích a ve strouhance). Mezi další tradiční vánoční způsob úpravy patří kapr „namodro“ (pošírovaný, zalitý vroucí kořeněnou octovou vodou, která se nechá zrosolovatět) či kapr „načerno“, což je recept zavedený z rakouské kuchyně Magdalenou Dobromilou Rettigovou (v omáčce s perníkem, sušeným ovocem nebo povidly, ořechy, vínem a kořenovou zeleninou).

Předvánoční prodej živých kaprů na ulicích patří neodmyslitelně k vánoční náladě. Je zvykem, že se živí kapři z kádí prodávají přímo na ulicích, kde se také usmrcují a zpracovávají, ale tato praxe je poslední dobou podrobována kritice.

Použité zdroje
Historie rybnikářství a chovu kapra na Třeboňsku. In: Třeboňský kapr [online]. Třeboňský kapr: ©2016 [cit. 9. 12. 2020]. Dostupné z: https://www.trebonskykapr.cz/historie-rybnikarstvi-a-chovu-kapra-na-trebonsku.
SCHREIBEROVÁ, Jarmila, ed., SCHREIBER, Hugo, ed. a DÖRFLOVÁ, Yvetta, ed. Chvála české kuchyně: tradice, jídlo, stolování, osobnosti. 1. vydání. Praha: Perseus, 2016. 477 stran. ISBN 978-80-904757-1-7.

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.