Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Kamenný most v Písku

Kamenný most v Písku

Nejstarší kamenný most v Evropě. Most je vybudován v gotickém slohu a nacházejí se na něm repliky barokních soch a kříže z 18. století.


ČTK/Spilka Marek
Podrobné informace

Kamenný most v Písku, známý též jako „Starý“ či „Jelení“, byl vybudován kolem roku 1270 za vlády Přemysla Otakara II. Původně byl postaven na suchu, teprve později byla řeka uměle přivedena do nového koryta. Na území Evropy je sice most v Řeznu o něco starší, na rozdíl od píseckého jej však strhla povodeň a byl znovu postaven.

Most překonává řeku Otavu, přítok Vltavy. Otava představovala důležitou spojnici hradu a tržiště v Písku se Zlatou stezkou, propojující Pobaltí se Středomořím. Do 18. století se po ní mimo jiné dovážela do píseckého solného skladu z Bavorska sůl. V minulosti most sloužil též k obraně města, pro tento účel na něm stály dvě věže. Jedna padla za oběť povodni, druhá byla zbořena pro zlepšení chodu dopravy. Sedmiobloukový Kamenný most je vybudován v gotickém slohu a v současnosti se na něm nacházejí repliky barokních soch a kříže z 18. století. Most stojí na šesti pilířích, je dlouhý 110 m a jeho šířka dosahuje 6,5 m.

Od roku 1989 je Kamenný most v Písku chráněn jako národní kulturní památka. V roce 1994 prošel rekonstrukcí, během které byly jeho základy ukotveny do skály. Díky tomu přežil katastrofální povodeň v roce 2002, kdy voda tekla 2 m nad úrovní vozovky. Neoficiální název Jelení most vznikl podle legendy tak, že se měšťané rozhodli pojmenovat jej po prvním, kdo dokončený most přejde. Takovým šťastlivcem se stal právě jelen.

Použité zdroje
ŠÍROVÁ-MOTYČKOVÁ, Kamila a ŠÍR, Jiří. Technické památky České republiky: mosty, železnice, přehrady, elektrárny, mlýny, opevnění, sklárny, doly a další. 1. vyd. Olomouc: Rubico, 2012. 206 s. Naše země. ISBN 978-80-7346-141-6.

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.