Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Julie Jirečková

Julie Jirečková

Fotoamatérka, která bývá často označována jako „první česká umělecká fotografka“. Spolu se svou sestrou Noemi fotografovala v secesním stylu.


Historický fotografický přístroj, ilustrační fotografie, ČTK/Šulová Kateřina
Podrobné informace

*21. 1. 1878 Vídeň, Rakousko-Uhersko (dnešní Rakousko) – †11. 8. 1963 Vysoké Mýto
 
Celým jménem Julie Mercedes Hermina Jirečková bývá často označována jako „první česká umělecká fotografka“. Byla dcerou váženého právního historika, publicisty a prozaika Hermenegilda Jirečka a sestrou uznávané klavíristky Noemi Jirečkové, se kterou také po předčasném ukončení její kariéry fotografovala. Ani jedna ze sester se nikdy neprovdala a žádná z nich neměla děti.

Počátky fotografování obou sester nejsou známy, obě však patřily do Klubu fotografů amatérů ve Vysokém Mýtě, který byl po pražském fotografickém klubu ve své době jedním z nejaktivnějších. Julie poprvé vystavovala v roce 1906 na výstavě pražského Českého klubu fotografů amatérů (ČKFA), kde byla její tvorba zastoupena nezvykle vysokým počtem osmi snímků. Byla první autorkou, jejíž snímky byly otištěny v českém fotografickém časopise – v letech 1906 a 1907 byla dvě její díla reprodukována ve Fotografickém obzoru. Pravidelně vystavovala na výstavách ČKFA nejen v Praze, v letech 1912 a 1913 zde prezentovala i své autochromy (fotografie snímané technikou raného procesu barevné fotografie).

Námětově fotografovala v tradicích secese, známé jsou její zasněné portréty sestry Noemi mezi květy, ceněné byly její fotografie květinových zátiší a vysokomýtských vinic. Věnovala se ušlechtilým fotografickým tiskům – gumotisku, pigmentu i bromolejotisku. Torzo fotografického odkazu obou sester je zachováno v muzeu ve Vysokém Mýtě a v Moravské galerii v Brně.

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.