Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Jsme fér

Jsme fér

Iniciativa vzniklá v roce 2017, která usiluje o zrovnoprávnění LGBTQIA+ osob v České republice. Soustředí se především na uzákonění manželství pro stejnopohlavní páry.


Podrobné informace

Jsme fér je iniciativa bojující za rovnoprávnost zdůrazňuje zejména potřebu uzákonění manželství pro stejnopohlavní páry. Upozorňuje na to, že mezi manželstvím a registrovaným partnerstvím, které bylo zavedeno v roce 2006, existuje mnoho rozdílů a homosexuálnové jsou tedy diskriminováni.

Svůj postoj organizace podporuje výzkumem, dle kterého 67 % Češek a Čechů podporuje manželství pro všechny, což odpovídá to 5,7 mil. voličů. Kromě toho 96 % příslušníků LGBTQIA+ komunit věří, že se kvalita jejich života po uzákonění manželství pro všechny zlepší. Členové organizace dále uvádějí symboliku manželství a také řadu problémů právního rázu, kterým v každodenním životě čelí stejnopohlavní páry, upřesňují, že rozdílů mezi manželstvím a registrovaným partnerstvím je zhruba 100. K dalším nespravedlnostem současného stavu patří například administrativní či majetkové rozdíly. Palčivým problémem je i výchova dětí. Boj proti předsudkům a diskriminaci příslušníci Jsme fér vedou i z odborného hlediska, svoje stanovisko podporují vědeckými výzkumy spolu s oficiálním vyjadřením českých odborníků podepsaným českými psychology, psychiatry, sexuology a dalšími. 

Kampaň získala i široký mediální ohlas, hnutí podporuje mnoho českých i zahraničních firem či organizací. Jsme fér tvoří i vlastní mapu férových míst s restauracemi, hospodami, kluby či obchody, které se vyslovují pro manželství pro všechny a šíří toleranci. Jsme fér je nezisková organizace, která funguje díky finanční podpoře dárců. Spolupracuje s jinými organizacemi, kterými jsou například křesťanský Logos či Prague Pride. Svou podporu kampani vyjádřila řada veřejně známých osobností, například zpěvačky Aneta Langerová, Ilona Csáková, Petra Janů, herečky Jana Plodková, Simona Stašová, herec Ondřej Novák, režisér Jan Hřebejk, moderátorka Leila Abbasová, tenistka Martina Navrátilová či polská režisérka Agnieszka Holland. 

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.