Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Joy Adamsonová

Joy Adamsonová

Ochránkyně přírody, malířka a spisovatelka českého původu působící v Africe. Je autorkou 17 anglicky psaných knih, které byly přeloženy do 25 jazyků. Světového ohlasu se dočkaly především její knihy Volání divočiny a Příběh lvice Elsy.

 


Podrobné informace

*20. 1. 1910 Opava – †3. 1. 1980 Shaba, Keňa

 

Joy Adamsonová (Joy Adamson) se narodila v Opavě jako Friederike Victoria Gessnerová do zámožné německy mluvící rodiny. V dětství měl velký vliv na formování jejího charakteru pradědeček, významný rakouský podnikatel Carl Weisshuhn. Po rozvodu rodičů v r. 1922 žila u babičky ve Vídni, kde vystudovala gymnázium. Studovala také hru na klavír, malířství a módní návrhářství. Spolu s manželem Viktorem von Klarwillem, který byl židovského původu, utekli před Hitlerem do Afriky. Na lodi se seznámila s Peterem Ballym, s nímž po rozvodu odjela do Keni. Třetí sňatek uzavřela s Georgem Adamsonem, známým ochráncem divokých afrických zvířat. Adamsonová v Africe kreslila a malovala jednak rostliny (za své důsledně provedené kresby rostlin, které jsou dodnes reprodukovány v botanických knihách, získala britskou Grenfellovu zlatou medaili) a jednak příslušníky původních keňských kmenů. Její kresby a obrazy jsou dnes umístěny v Nairobi v keňském Národním muzeu a v sídle keňského prezidenta.

Zlom v jejím životě nastal v r. 1956, kdy její třetí manžel přinesl domů lví mládě, jež dostalo jméno Elsa. Adamsonovi lvíče vychovali a podařilo se jim ho vrátit zpět do přírody. Adamsonová vše popsala v knize Příběh lvice Elsy, která ji proslavila. Založila také organizaci Elsa Conservation Trust zabývající se ochranou africké přírody a podporující činnost národních parků. Roku 1969 založila nadaci Elsa Wild Animal Appeal, jež působí dodnes v USA, Kanadě, Japonsku a Keni. Adamsonová napsala 17 knih o přírodě, některé byly zfilmovány, mimo jiné její autobiografie Volání divočiny. V r. 1977 jí rakouský prezident udělil Čestný odznak za vědu a umění. Zbytek života prožila v keňské národní rezervaci Shaba, kde ji zavraždil bývalý zaměstnanec rezervace.

 

Použité zdroje
https://www.spisovatele.cz/joy-adamsonova#cv
https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/z-opavy-do-keni-v-nairobi-oziva-pribeh-joy-adamsonove/r~i:article:629817/
TOMEŠ, Josef a kol. Český biografický slovník XX. století. Praha: Paseka, 1999.

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.