Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Josef Suk mladší

Josef Suk mladší

Houslový virtuos a violista, komorní hráč, dirigent a pedagog. Pravnuk Antonína Dvořáka a vnuk Josefa Suka staršího. Na gramofonové desky nahrál všechny houslové koncerty Wolfganga Amadea Mozarta.


https://imultimedia.ctk.cz/storage/foto/FO00046925/515x515.wm/FO00046925.jpeg
Podrobné informace

*8. 8. 1929 Praha – 7. 7. 2011 Praha

Josef Suk mladší prožil celé dětství v Křečovicích, v kraji svých předků, kde se setkával s dědečkem – skladatelem Josefem Sukem. V osmi letech začal hrát na housle. Mimořádné nadání, které zdědil po svých slavných předcích, rozvinul pod vedením profesora Jaroslava Kociana na Pražské konzervatoři. Maturoval na reálném gymnáziu, pak po dvouletém vysokoškolském studiu byl z politických důvodů vyloučen ze studia na AMU.

V roce 1951 založil, spolu s klavíristou Janem Panenkou a violoncellistou Josefem Chuchrem, Sukovo trio, které pojmenoval po dědečkovi. S tímto triem, též i jako sólista, koncertoval po celém světě. V letech 1953–1955 působil jako koncertní mistr činoherního orchestru Národního divadla a poté dva roky v Armádním uměleckém souboru Víta Nejedlého. Josef Suk ml. hrál na housle vyrobené proslulou houslařskou dílnou Přemysla Špidlena. V roce 1960 mu stát zapůjčil nástroj italského mistra Antonia Stradivariho z roku 1710.

Od roku 1961 byl téměř 30 let sólistou České filharmonie. V roce 1974, na památku stého výročí narození hudebního skladatele Suka, založil Sukův komorní orchestr a byl jeho uměleckým vedoucím do roku 2000. Největších úspěchů Josef Suk dosáhl na pódiích v USA, Německu, Holandsku, Belgii a Francii. Vyučoval ve Vídni. Byl patronem festivalu Sukův hudební Štiřín. Získal řadu ocenění: šestkrát obdržel Grand Prix du Disque v Paříži, dále Edisonovu cenu, cenu Wiener Flötenuhr, Zlatou desku Nippon Columbia, Zlatou desku Supraphonu aj.

 

 

Použité zdroje
ZIMÁNYI, Monika. JOSEF SUK – VÝZNAMNÝ ČESKÝ HOUSLISTA 20. STOLETÍ. PedF UK, Katedra hudební výchovy, 2016. Diplomová práce. Vedoucí DP - prof. Jiří Tomášek.

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.