Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Josef Špaček

Josef Špaček

Houslista, který se v roce 2011 stal nejmladším koncertním mistrem České filharmonie v historii. Jako první český houslista se v roce 2012 dostal do finále Soutěže královny Alžběty v Bruselu mezi dvanáct nejlepších na světě.


https://operaplus.cz/wp-content/uploads/2016/06/Josef-%C5%A0pa%C4%8Dek-zdroj-Classical-Movements-.jpg
Podrobné informace

*17. 10. 1986 Třebíč 

Josef Špaček již od dvou let jevil hudební nadání a housle objevil ve třech letech. Studoval na Pražské konzervatoři u profesora Jaroslava Foltýna, poté na Curtisově hudebním institutu ve Filadelfii, USA, pod vedením Idy Kavafian a Jaimeho Lareda. Svá houslová studia završil na newyorské Juilliard School u věhlasného Itzhaka Perlmana. Mezi jeho největší úspěchy patří vítězství v soutěži Michaela Hilla na Novém Zélandu v roce 2009, druhá cena v soutěži Young Concert Artists International Auditions New York v roce 2011, účast ve finále Soutěže královny Alžběty v roce 2012. V roce 2011 se stal nejmladším koncertním mistrem České filharmonie v historii. Josef Špaček spolupracoval v průběhu své kariéry s dirigenty jako Jiří Bělohlávek, Jakub Hrůša, Semjon Byčkov, James Conlon, Valerij Gergiev, Manfred Honeck, Tomáš Netopil, Michael Sanderling nebo Krzysztof Urbański.

Josef Špaček patří k nejvýraznějším houslovým talentům posledních let. Mladý umělec působil mezi lety 2011–2019 jako koncertní mistr České filharmonie a po koncertní sezóně 2019/2020 se vydal na sólovou dráhu. V roce 2006 nahrál v Dvořákově síni Rudolfina svoje debutové CD s kompletem sonát pro sólové housle Eugèna Ysaÿe pro vydavatelství Artesmon. V dubnu 2013 vydal u firmy Supraphon CD s názvem Janáček, Smetana, Prokofiev. Josef Špaček hraje na housle Guarneri del Gesù.

Použité zdroje
https://www.ceskafilharmonie.cz/
http://www.josefspacek.com/

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.