Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Josef Koudelka

Josef Koudelka

Humanisticky zaměřený fotograf, který se proslavil především cyklem Srpen ´68 zachycujícím Prahu během invaze vojsk Varšavské smlouvy.


Autor: Jindřich Nosek, CC BY-SA 4.0
Podrobné informace

*10. 1. 1938 Boskovice

Josef Koudelka vyrůstal ve Valchově na Moravě, kde jeho zájem o fotografii inspiroval amatérský fotograf a místní pekař. Koudelka začínal na letecké průmyslové škole, v letech 1956–1961 studoval na Fakultě strojního inženýrství ČVUT v Praze, a protože už v té době fotografoval, jeho první výstava se uskutečnila ve foyeru divadla Semafor v Praze v lednu 1961, tedy v době, kdy byl ještě neznámým třiadvacetiletým studentem techniky. Výstava nastartovala jeho fotografickou dráhu a úzkou spolupráci s divadlem, přestože stále pracoval v Praze a Bratislavě jako letecký inženýr. Toto povolání opustil až roku 1967, aby se mohl věnovat výhradně fotografii. Za inovaci divadelní fotografie dostal výroční cenu Svazu československých výtvarných umělců. Deset let strávil ve Velké Británii, kde získal po emigraci roku 1970 azyl, neobdržel však občanství. Bez státní příslušnosti se toulal po evropských zemích a fotografoval každodenní život. Dokumentární fotografie z této doby vydal v knize Exily, která je symbolickou výpovědí emigranta bez stálého domova. V roce 1974 se stal členem prestižní mezinárodní fotografické agentury Magnum Photos. Až roku 1987 získal francouzské občanství. Po dvacetiletém exilu navštívil roku 1990 Prahu, během této návštěvy byly poprvé v jeho vlasti zveřejněny fotografie z invaze armád Varšavské smlouvy.

Rozhodující úlohu v Koudelkově tvorbě hrálo téma cikánů. Cyklus Cikáni fotografoval v letech 1962–1970. Od 21. srpna 1968 fotograficky zaznamenával odpor Pražanů a celkový vzhled města během invaze vojsk Varšavské smlouvy, čímž vznikl jeho nejvýznamnější monumentální reportážní cyklus Srpen ´68. Snímky byly tajně vyvezeny z Československa a cyklus byl poprvé anonymně publikován časopisecky u příležitosti prvního výročí invaze, k jejich autorství se však Koudelka přiznal až po šestnácti letech po smrti otce, protože chtěl chránit členy své rodiny, kteří zůstali ve vlasti. Během návštěvy Prahy v roce 1990 začal fotografovat jedno z nejzdevastovanějších míst v Evropě – krajinu pod Krušnými horami na severu Čech označovanou jako „černý trojúhelník“, tedy místo, které o několik desetiletí dříve fotografoval např. fotograf Antonín Kratochvíl a v 50. a 60. letech též Josef Sudek. Tématu zdevastované krajiny se věnoval i ve svém dalším významném cyklu, kdy fotografoval změny krajiny způsobené těžbou vápence.

Použité zdroje
KOUDELKA, Josef. Josef Koudelka. 3rd ed. Praha: Torst, 2010. 185 s. FotoTorst; 10. ISBN 978-80-7215-397-8.

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.