Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Josef Chuchro

Josef Chuchro

Violoncellista, první děkan pražské HAMU po roce 1989, kde ve své violoncellové třídě vychoval velkou část současné české interpretační špičky v oboru.

 


https://multimedia.ctk.cz/foto/document/1014078/1
Podrobné informace

*3. 7. 1931 Praha – 19. 8. 2009 Praha

Josef Chuchro začal hrát ve svých šesti letech na klavír a varhany u svého otce – varhaníka. Vystudoval hru na violoncello na Pražské konzervatoři a posléze na Hudební fakultě Akademie múzických umění u prof. Karla Pravoslava Sádla. Ve svých necelých 20 letech začal samostatně sólově koncertovat. O necelých deset let později byl Chuchro jmenován sólistou České filharmonie, poté se stal i členem věhlasného Sukova tria. Koncertoval po celém světě a spolupracoval s uznávanými dirigenty a orchestry. Chuchro účinkoval pod taktovkou 112 dirigentů a na koncertním pódiu hrál s 75 orchestry. Violoncellistův umělecký projev býval oceňován pro kultivovaný tón, smysl pro hudební styl a úctu k němu. Josef Chuchro nahrál celou řadu alb – téměř osm desítek titulů, z toho 38 desek sólových, devět s Českou filharmonií a zbývající čtyři desítky byly realizovány s jinými komorními uskupeními či s dalšími hudebníky. Kompletní nahrávka Beethovenových sonát a variací pro violoncello a klavír v podání Josefa Chuchra a Jana Panenky byla oceněna prestižní Award of Merit.

Josef Chuchro získal řadu prestižních ocenění za své interpretační výkony: titul laureáta soutěže Pražské jaro 1955 stejně jako Soutěže Pabla Casalse Mexiko 1959 aj. Působil pedagogicky na Pražské konzervatoři a na HAMU v Praze, kde ve své violoncellové třídě vychoval velkou část současné české interpretační špičky v oboru. Studovali u něj Jiří Bárta, Tomáš Jamník, Michal Kaňka, Mikael Ericsson aj.

 

Použité zdroje
https://www.praha3.cz/radnicni-noviny/o-mc-praha-3/kniha-cti/medailony/josef-chuchro-violoncellista-n576211.htm

https://www.fdb.cz/lidi-zivotopis-biografie/260461-josef-chuchro.html

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.