Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Jizerská padesátka

Jizerská padesátka

Nejslavnější český lyžařský běžecký závod.


Podrobné informace

Jizerská padesátka vznikla v lednu 1968 jako oddílový závod horolezců TJ Lokomotiva Liberec v rámci přípravy na náročné horolezecké expedice. V roce 1971 se závod poprvé jel jako Memoriál Expedice Peru 70 na památku patnácti československých horolezců, kteří tragicky zahynuli pod kamennou lavinou 31. května 1970 při zemětřesení v Peru. Někteří z nich závod spoluzakládali.

Závod se běží klasickou technikou na trati dlouhé přibližně 50 km s celkovým převýšením 937 m. Vzhledem k tomu, že se koná v chráněné krajinné oblasti Jizerské hory, je v současnosti maximální počet účastníků omezen na 4 800. Jizerská padesátka je součástí závodů světové ligy nejvýznamnějších dálkových běhů Worldloppet Ski Federation a patří k nejoblíbenějším zimním závodům v České republice. Start i cíl závodu se nachází na stadionu v Bedřichově. Závod byl v historii několikrát zrušen kvůli nedostatku sněhu.

Během padesátileté historie Jizerské padesátky se jen jednomu závodníkovi podařilo zvítězit ve třech letech po sobě, a to československému lyžaři Jiřímu Beranovi v letech 1985–1987. Beran je zároveň zatím jediným, kdo vyhrál Jizerskou padesátku celkem pětkrát. Mezi ženami se trojnásobným triumfem v řadě z let 2004–2006 honosí italská běžkyně Cristina Paluselliová, přičemž historie ženské Jizerské padesátky se píše teprve od roku 1991. V nedávné době vzniklo také několik doprovodných závodů, kromě 50 km klasicky se jede ještě 25 km klasicky, 30 km volnou technikou a kratší závod pro děti.

Použité zdroje
http://www.jiz50.cz/
Langer, J. 2001. Jizerská 50. Praha: Armex.
Tesař, M. (ed.) 2017. Jizerská 50. Závod plný příběhů. Praha: Albatros Media.

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.