Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Jiří Reinberger

Jiří Reinberger

Varhanní virtuos a průkopník české varhanní kultury. Skladatel a pedagog, který vychoval desítky českých i zahraničních varhaníků a organolog – poradce při stavbě varhan.


http://www.claudiatermini.it/immagini/piccolaPRAGAimg008.jpg
Podrobné informace

*14. 4. 1914 Brno – 28. 5. 1977 Praha

Jiří Reinberger maturoval na gymnáziu v Brně, na brněnské konzervatoři absolvoval hru na varhany ve třídě Eduarda Treglera a kompozici u Viléma Petrželky. Navštěvoval teoretické přednášky z hudební vědy Vladimíra Helferta a ve studiu skladby pokračoval v mistrovské třídě Vítězslava Nováka na Pražské konzervatoři v letech 1938–1940. Hru na varhany Jiří Reinberger studoval u Bedřicha Antonína Wiedermanna (učitele i Milana Šlechty), následně i v Lipsku u Günthera Ramina a Karla Straubeho. V roce 1945 dokončil univerzitní studia v Brně titulem doktora práv. Poté vyučoval varhanní hru na brněnské konzervatoři, později na pražské HAMU, kde byl od roku 1964 profesorem.

Jiří Reinberger byl nejenom uznávaným pedagogem pražské Hudební fakulty Akademie múzických umění, který vychoval desítky českých i zahraničních varhaníků, ale především varhanním virtuosem, hudebním skladatelem a také odborníkem na stavbu varhan. Mimo jiné stál u vzniku mezinárodních mistrovských kurzů v Praze a Curychu, kde vedl třídu varhan. Tam dvacet let vyučovala cembalo i Zuzana Růžičková a oba umělci nejednou spolu i vystupovali. Reinberger prosadil i zavedení varhanního oboru na soutěži při festivalu Pražské jaro.

Koncertoval ve většině evropských zemí, také v Japonsku, Kanadě aj. V zahraničí propagoval hlavně starou českou varhanní tvorbu. Zasedal v porotách mezinárodních soutěží v Praze v roce 1958, v Gentu v roce 1959, holandském Haarlemu a v Ženevě v roce1962 aj. Je autorem několika symfonií a koncertů pro varhany a orchestr. Byl editorem hudebních souborů varhanní tvorby a v jeho revizní redakci vyšla řada skladeb české varhanní literatury.

 

Použité zdroje
https://operaplus.cz/pred-sto-lety-se-narodil-jiri-reinberger/
KOZÁK, Jan a kol. Českoslovenští koncertní umělci a komorní soubory. SHV Praha, 1964. 484 s. 02-063-64

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.