Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Jiří Kovanda

Jiří Kovanda

Významný současný malíř evropského měřítka, konceptuální umělec, performer, překladatel a vysokoškolský pedagog.


ČTK/EFE/Beatriz Velardiez.
Podrobné informace

*1. 5. 1953 Praha

 

Jiří Kovanda pochází z rodiny stavaře. V mládí ho značně ovlivnil otcův koníček – malování. Inspirován byl také hudbou kapely Olympic, pro školní kapelu kreslil plakáty. Ve studiích pokračoval na stavebním učilišti, v té době se ještě intenzivněji začal věnovat malování, avšak zůstal samoukem. Během návštěvy Varšavy v roce 1975 se nechal ovlivnit konceptuálním uměním. V Polsku se také seznámil s českými konceptuálními umělci – performery Petrem Štemberou, Janem Mlčochem a Karlem Milerem, s nimiž později vystavoval svá díla. Jako zaměstnanec Národní galerie v Praze měl možnost se setkávat s významnými umělci, kteří z politických důvodů nemohli veřejně prezentovat svou tvorbu. Od roku 1995 nastoupil jako asistent do ateliéru Vladimíra Skrepla na Akademii výtvarných umění (AVU) a na této škole působí dodnes. V roce 2006 mu Moravská galerie Brno udělila cenu Michala Ranného, následujícího roku získal ocenění Osobnost roku vyhlašované Galerií Klatovy/Klenová, ve stejném roce po něm byla pojmenována cena pro umělce nad 35 let (Cena od Jiřího Kovandy).

Kovandova počáteční tvorba měla blízko surrealismu. Své první performance Kovanda zkoušel již v roce 1976. Záznamy o svých akcích posílal na mezinárodní výstavy konceptuálního umění a proslavil se nejdříve v zahraničí. V 70. a částečně v 80. letech se věnoval konceptuálnímu umění, akcím, intervencím, performancím a také instalacím. V 80. letech dával přednost spíše kreslení a malbě, vytvářel koláže a asambláže. V 90. letech se věnoval instalacím, v nichž používal každodenní věci. Pro jeho díla je charakteristický minimalismus a oproštěnost od dobově preferované tělesnosti. Umělec také často pracuje s fenoménem nenápadnosti. V současnosti se stále věnuje intervencím, instalacím a performancím. Svá díla pravidelně vystavuje na prestižních výstavách v Paříži, Londýně a Vídni.

Použité zdroje
HUMHAL, Pavel. Jiří Kovanda. In: Artlist - Artlist — Centrum pro současné umění Praha [online]. 1993 [cit. 24. 1. 2019]. Dostupné z: https://www.artlist.cz/jiri-kovanda-538/.
JEŘÁBKOVÁ, Edith. Jiří Kovanda. In: Rewind. [online]. 24. 11. 2010 [cit. 2. 3. 2019]. Dostupné z: http://www.rewind.cz/?p=365.
OLIČ, Jiří. Jiří Kovanda. In: ABART [online]. [cit. 2. 3. 2019]. Dostupné z: https://cs.isabart.org/person/697.
Jiří Kovanda. In: Paměť národa. [online]. [cit. 2. 3. 2019]. Dostupné z: https://www.pametnaroda.cz/cs/kovanda-jiri-1953.

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.