Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Jindřich Zelenka

Jindřich Zelenka

Průkopník reportážní, dokumentární a ateliérové fotografie počátku 20. století. Důležitý je zejména jeho přínos pro sportovní fotografii.


Museum Fotoateliér Seidel, ilustrační fotografie, ČTK/Mlch Petr
Podrobné informace

*23. 1. 1887 Praha – †15. 11. 1959 Praha

Jindřich Zelenka se vyučil v ateliéru Rudolfa Brunera-Dvořáka, dvorního momentního fotografa Františka Ferdinanda dʼEste. V únoru 1914 získal Zelenka výuční list a otevřel si ateliér v pražských Nuslích, ale ještě v srpnu téhož roku musel narukovat. Fotografováním si přivydělával už během vojenské služby, avšak až roku 1917 byl úředně jmenován válečným fotografem. Jeho snímky z první světové války jsou cenným zdrojem informací – fotografoval nejen portréty, ale i lazarety, techniku, zázemí a běžný život vojáků. Po návratu z fronty během krátké doby otevřel nový ateliér FOTO IDEAL v Karlíně. Poloha ateliéru byla strategicky zvolená, protože nedaleko se nacházela dvě velká nádraží (lidé se nechávali portrétovat na dokumenty), kasárna (vojáci chtěli podobenku ve vojenském stejnokroji) a kostel (svatebčané chtěli fotografie na památku). Kromě portrétů se Zelenka věnoval také reportážní fotografii, a to hlavně sportovní – vzniklé snímky následně nabízel různým redakcím a časopisům. V Zelenkově ateliéru se brzy začaly scházet populární osobnosti z řad sportovců a herců.

Ve 30. letech, v době světové krize, si Zelenka otevřel další provozovnu – ateliér na Újezdě naproti Tyršovu domu. Tento ateliér, který dlouhou dobu prosperoval, později vedla jeho starší dcera Růžena, taktéž fotografka. Roku 1935 však byla majitelka nucena ateliér prodat, protože nedokázala skloubit fotografickou živnost s péčí o rodinu. Druhou světovou válku prožila rodina za velkého strádání, sám Zelenka byl zatčen a vyslýchán pro nedostatečné zatemnění oken ateliéru, kterými údajně dával signály spojeneckému letectvu. V Zelenkově karlínském ateliéru začal pracovat jeho jediný syn, taktéž Jindřich. Roku 1956 byla budova Zelenkova ateliéru zbourána a Zelenkovým byly přiděleny náhradní prostory v bývalém obchodu v témže domě. O pouhé dva roky později režim jejich živnost zrušil a Zelenkovi byli nuceni vstoupit do fotografického závodu v rámci podniku hl. města Prahy. Ještě téhož roku Jindřich Zelenka zemřel.

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.