Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Ježek v kleci

Ježek v kleci

Legendární hlavolam, nejznámější z mechanických hlavolamů v Česku. Stal se unikátním fenoménem české kultury.


Ježek v kleci (nerezová ocel). Autor snímku: Capoeira, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Hedgehog_in_Cage#/media/File:Jezek_v_kleci_original_nerez_rademic_puzzles.jpg
Podrobné informace

Ježek v kleci je mechanický hlavolam, sestavený ze dvou částí: samotného ježka představuje kulička, z níž na všechny strany vystupují trny nestejné délky – ježkovy bodliny. Klec tvoří dutý válec, jehož obvod je rozdělen podélnými otvory na různě široká pole. Pro úspěšné vyřešení hlavolamu je potřeba ježka z klece vyjmout, snadnému vynětí však brání ježkovy dlouhé ostny.

Dřevěný předchůdce tohoto hlavolamu byl poprvé patentován 7. 4. 1896 Clarencem A. Worrallem ve Filadelfii (ve státě Pensylvánie, USA) a pravděpodobně vycházel z ještě starší předlohy, kterou autor patentu pouze vylepšil. Do českých zemí se hlavolam dostal zřejmě v polovině 30. let 20. století a brzy poté se pod názvem ježek v kleci proslavil díky spisovateli Jaroslavu Foglarovi, v jehož komiksu Rychlé šípy (od 1938) a v časopiseckých románech na pokračování Záhada hlavolamu (1941), Stínadla se bouří (1947, knižně 1970) a Tajemství Velkého Vonta (1986 v Německu, 1990 v Československu) tvořil ústřední předmět. Ježek ve Foglarově příběhu měl tvar železné hvězdice. Uvnitř šroubovacího těla se nacházel návod na sestrojení létajícího bicyklu, jehož tajemství se snažily soupeřící strany získat.

Příběh, ve kterém klukovské party soupeřily o ježka v kleci, rychle získal značnou popularitu a vyvolal vlnu zájmu o koupi hlavolamu, který se proto začal vyrábět průmyslově jako hračka. V průběhu 20. století bylo v Česku vytvořeno mnoho variant ježka v kleci z různých materiálů: ve 40. letech se vyráběl nejprve ze dřeva, později také z plastu, papíru, oceli nebo skla. Na motivy Foglarova příběhu vznikl dětský seriál Záhada hlavolamu (1969), natočený režisérem Hynkem Bočanem, a později se příběh dočkal také filmového zpracování Záhada hlavolamu (1993) v režii Petra Kotka.

Použité zdroje
DVORSKÝ, Miloš. Mýtus zvaný Stínadla: Rychlé šípy, Vontové a hlavolam - realita versus fikce. 1. vyd. Praha: Zdeněk Bauer, 2010. 224 s. ISBN 978-80-904272-2-8.
MAURER, Pavel a FOGLAR, Jaroslav. Ježek v kleci: [dosud nepublikovaný rozhovor Pavla Maurera s Jaroslavem Foglarem: 1982-1985. 1. vyd. [Praha]: MauMau, © 2013. 81 s. ISBN 978-80-87608-03-6.
Návody. In: Ježcivkleci.cz [online] [cit. 11. 1. 2020]. © Copyright WEB.rademic.cz & Radek Micopulos. Dostupné z: http://www.jezcivkleci.cz/navod.htm
Patent .0. A. WORRALL. Puzzle. In: Google Patents [online] [cit. 11. 1. 2020]. Dostupné z: https://patents.google.com/patent/US558009

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.