Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Ještěd

Ještěd

Turisty vyhledávaná hora Ještědsko-kozákovského hřbetu, jeho nejvyšší vrchol. Je obzvlášť navštěvovaná v zimním období pro dobré podmínky k lyžování a jiným zimním sportům.


Ještěd, Televizní vysílač, lanová dráha. ČTK/Petrášek Radek.
Podrobné informace

Ještěd je svojí nadmořskou výškou 1012 metrů nejvyšším vrcholem Ještědsko-kozákovského hřbetu, který je situován na jihozápadě prostřední části Krkonošské oblasti. Pod Ještědem se nachází město Liberec, konkrétně jeho místní část Horní Hanychov. Ještěd patří k dominantám liberecké oblasti, se svým nezalesněným vrcholem a příkrými svahy krytými kamennými moři je nepřehlédnutelný. Významnou stavbou dobře viditelnou na vrcholu hory je hotel a televizní vysílač na Ještědu, postavený v letech 1966 až 1973 podle návrhu českého architekta Karla Hubáčka. Této stavbě v technicistním architektonickém stylu předcházely dva dřevěné hotely, Rohanova chata a Nový ještědský dům. Ty však podlehly požárům. Vysílač na Ještědu nese od roku 2006 statut národní kulturní památky. Na vrcholu hory se nachází kamenný obelisk zvaný Rohanský kámen, upomínka na výstup šlechtičny Adély Rohanové na tuto horu. Dlouhou tradici mají zde umístěné kříže – nejstarší záznamy pocházejí z roku 1737.

Podobně jako mnohé další české hory se stal Ještěd místem, ke kterému se váže mnoho místních pověstí. Jedna z nich je o čertovi, kterému z rukou vypadl balvan, kterým chtěl zabít poutníka, čímž vznikla Čertova zeď, skalní útvar táhnoucí se kdysi v délce dvanácti kilometrů v blízkosti Ještědu. Dnes z ní zůstaly pouhé zbytky, v minulosti se zde totiž těžil kámen. 

Od 19. století byl Ještěd oblíbeným cílem turistů. Jsou zde velice dobře rozvinuté možnosti zimního sportování, několik lanovek a lyžařských vleků, dva skokanské můstky a množství sjezdových lyžařských tratí, z kterých nejdelší, zvaná Turistická, má délku až 2600 metrů. O kvalitě lyžařských podmínek na Ještědu svědčí i to, že roku 2009, kdy Liberec hostil mistrovství světa v klasickém lyžování, se disciplína skoku na lyžích odehrávala právě zde.

Použité zdroje
Historie Hotel Ještěd [online]. In: Hotel Ještěd: ©2019 [cit. 7. 9. 2020]. Dostupné z: https://www.jested.cz/cs/historie
NEJEDLOVÁ, Lucie. Geografická charakteristika Ještědského hřbetu. Liberec, 2011. Bakalářská práce. Technická univerzita v Liberci. Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická.
Rozhledna Ještěd [online]. Rozhledna Ještěd ©2020 [cit. 7. 9. 2020]. Dostupné z: https://www.rozhlednajested.cz/
Wikipedia: Otevřená encyklopedie: Ještěd [online]. ©2020 [cit. 7. 9. 2020]. Dostupné z: https://cs.wikipedia.org/wiki/Je%C5%A1t%C4%9Bd

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.