Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Javoříčské jeskyně

Javoříčské jeskyně

Jeskyně s nejbohatší krápníkovou výzdobou v České republice.


Podrobné informace

Nejrozsáhlejší jeskynní systém střední a severní Moravy se nachází v devonských vápencích v oblasti zvané Javoříčský kras západně od města Litovel a nedaleko známého hradu Bouzov. Podzemní systém jeskyní vytváří složitý komplex chodeb, dómů a propastí s velmi rozmanitou krápníkovou výzdobou.

První písemná zmínka o Javoříčských jeskyních pochází z roku 1873, podstatná část jeskyní byla objevena v roce 1938. Pro veřejnost jsou jeskyně zpřístupněny od roku 1939. Celková délka všech známých chodeb přesahuje 4 000 m s výškovým rozpětím přes 60 m. Vedou zde dvě prohlídkové trasy dlouhé buď 800 m, nebo 450 m. Teplota vzduchu v jeskyních se celoročně drží na 8 °C a relativní vlhkost zůstává 99 %.

Hlavní jeskynní prostorou je Dóm Gigantů s rozměry 56 m na délku, 34 m na šířku a 18 m na výšku. V dómu lze spatřit mimořádně krásnou a bohatou krápníkovou výzdobu všech druhů a rozměrů, včetně přes čtyři metry vysokých stalagmitů. Zvlášť krásný je také Suťový dóm s bohatě zdobeným krápníkovým stropem. V jeskyních Míru se hojně vyvinuly vzácné excentrické formy krápníků. Javoříčské jeskyně jsou součástí Národní přírodní rezervace Špraněk. Jeskyně jsou také největším zimovištěm netopýrů a vrápenců v České republice.

 

Použité zdroje
Zajíček, P. 2010. Jeskyně České republiky. Praha: Academia
http://www.casopis.ochranaprirody.cz/z-nasi-prirody/javoricske-jeskyne/
http://www.casopis.ochranaprirody.cz/zamereno-na-verejnost/skryta-krasa-javoricskych-jeskyni/

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.