Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Jan Saudek

Jan Saudek

Nejznámější český fotograf současnosti. Kromě kontroverzní tvorby na sebe upoutal také řadou skandálů v osobním životě.

 


JAN SAUDEK, fotograf, kniha Dva, ČTK/Šulová Kateřina
Podrobné informace

*13. 5. 1935 Praha

Jan Saudek se narodil spolu se svým bratrem, dvojčetem Karlem (pozdějším významným českým malířem a komiksovým kreslířem) pražskému bankovnímu úředníkovi. Už jako malý byl svědkem německé okupace Prahy, jeho otec přežil koncentrační tábor Terezín. Roku 1952 vystudoval Saudek fotografii na Státní grafické škole v Praze. Nejprve se věnoval kresbě a pracoval jako reprodukční fotograf v tiskárnách (až do roku 1983), až poté se mohl věnovat výhradně fotografické kariéře a stal se fotografem na volné noze. Výrazný vliv na jeho fotografickou tvorbu měla návštěva Ameriky na konci 60. let, kde uspořádal výstavu na University of Indiana v Bloomigtonu. Kromě výrazného fotografického díla je znám také jako velký milovník žen, oficiálně se hlásí ke 12 dětem. Jako vůbec první Čech byl vyznamenán francouzským řádem Rytíř umění a literatury a bylo o něm natočeno několik dokumentárních a hraných filmů. Je považován za kontroverzní osobnost, v bulváru jsou často probírány skandály z jeho osobního života. Několikrát se pokusil o sebevraždu. Jeho tvorba je zastoupena ve všech prestižních světových muzeích a uměleckých galeriích.

Saudkovy fotografie mají nezaměnitelný rukopis, na první pohled jsou rozpoznatelné díky specifickému pozadí, které nazývá „Zeď“, ručnímu kolorování a specifickým, především erotickým motivům. Věnuje se převážně ateliérové fotografii a často zobrazuje nahotu. Mezi jeho nejčastější náměty patří nahé ženské tělo, žena obecně a vztah muže a ženy. Velký vliv na jeho tvorbu měla Sára Saudková, jeho bývalá dlouhodobá přítelkyně a taktéž fotografka, která přijala jeho příjmení, ačkoliv nebyli nikdy sezdáni.

Použité zdroje
Jan Saudek, fotograf český [online]. [cit. 6. 9. 2020]. Dostupné z: https://www.saudek.com/cz/jan/zivotopis.html

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.