Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Jan Ságl

Jan Ságl

Propagátor barevné fotografie v Čechách. Proslavil se fotografiemi legendárních kapel The Primitives Group a The Plastic People of the Universe.

 


Jan Ságl, ČTK/Krumphanzl Michal
Podrobné informace

*25. 3. 1942 Humpolec

Jan Ságl začal fotografovat ještě před maturitou na Střední všeobecné vzdělávací škole v Humpolci. Velký vliv na jeho budoucí tvorbu mělo seznámení s vůdčím duchem českého undergroundu Ivanem Jirousem, jehož starší sestru Zorku si později vzal za ženu. Začal studovat na Strojní fakultě ČVUT, ale po třech semestrech ji opustil a od roku 1963 začal pracovat jako nezávislý fotograf. V letech 1968–1972 spolupracoval s kapelami The Primitives Group a The Plastic People of the Universe. Roku 1982 odjel do Francie, kde nasával místní uměleckou atmosféru. Zároveň fotografoval Provence s jejími levandulovými poli nebo italské Toskánsko a jeho cypřiše. Fotografie se spolu s dalšími snímky pořízenými napříč celým kontinentem objevily v souboru Krajina.

Jan Ságl spolupracoval se svou manželkou, která organizovala happeningy v přírodě, například Házení míčů do průhonického rybníka Bořín v dubnu 1969. Od 70. let se pro Ságla staly oblíbenou lokalitou k dokumentaci jižní Čechy. Soubor harmonických fotografií s názvem Jihočeská krajina vyšel roku 1984. Ještě téhož roku vyšel také soubor Severozápadní Čechy, v němž se snažil zviditelnit kulturní a historický rozměr míst, která dodnes nesou neblahý punc regionu zdevastovaného průmyslem. Roku 1979 definitivně přešel k barevné fotografii a byl u nás jedním z prvních fotografů, kteří začali zcela využívat možností barevného zachycování reality. Díky tomu začaly v jeho tvorbě dominovat čisté a kontrastní plochy.

 

Použité zdroje
SÁGL, Jan. Jan Ságl. 1st ed. Prague: Torst, 2009. 133 s. FotoTorst; 32. ISBN 978-80-7215-358-9.

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.