Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Jan Mulač

Jan Mulač

Jeden z prvních fotografů, kteří systematicky fotografovali události v pražských ulicích. Jeho pražský ateliér byl v 80. letech 19. století jedním ze středisek pražského společenského života.


Výstava 100 let fotografie - staré fotografické přístroje, ilustrační foto, ČTK
Podrobné informace

*7. 3. 1841 Praha – †8. 8. 1905 Praha

Jan Mulač se narodil jako nejmladší ze čtyř synů do umělecky založené rodiny. Protože měl kreslířské nadání, vyučil se malířem porcelánu, když se však dostal ke kolorování diapozitivů, začal se přiklánět spíše k fotografii. Zpočátku získával zkušenosti sebevzděláváním, roku 1966 začal pracovat v ateliéru Hynka Fiedlera na Václavském náměstí jako vedoucí obchodu. Kolem roku 1870 otevřel vlastní ateliér v Karlíně na Královské třídě č. 32. Na okraji Prahy se však ateliéru příliš nedařilo, a tak jej Mulač přestěhoval do centra do Ovocné ulice č. 15, kde jeho ateliér proslul jako umělecký salon, v němž se setkávali významní umělci. Fotografoval např. malíře Josefa Mánesa, spisovatele Svatopluka Čecha, členy Měšťanské besedy a mnohé známé herce své doby. Z asanančních důvodů se však ateliér musel později přestěhovat do Vodičkovy ulice 20, kde jeho sláva postupně slábla ve prospěch ateliéru Jana Tomáše. Po Mulačově smrti firmu načas vedla jeho manželka. V březnu 1906 ateliér zanikl. Archiv fotografií významných českých vlastenců a osobností převzal jeho synovec Josef Mulač, taktéž fotograf, po jehož smrti byly negativy uloženy v Památníku národního písemnictví.

Jan Mulač nefotografoval pouze portréty, ateliér také často opouštěl, aby zachycoval různé události v pražských ulicích, např cyklistické závody v Praze-Bubnech, které jako jeden z prvních pražských fotografů systematicky dokumentoval. Byl také blízkým přítelem rodiny Náprstkových, v Náprstkově Českém průmyslovém muzeu, jehož vnitřek fotografoval (včetně neveřejných rodinných prostor), je uložen cyklus jeho živých obrazů vytvořených na scéně Národního divadla.

Použité zdroje
SCHEUFLER, Pavel. Osobnosti fotografie v českých zemích do roku 1918. Praha: Akademie múzických umění v Praze, 2013. ISBN 978-80-7331-112-4.

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.