Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Jablonec nad Nisou

Jablonec nad Nisou

Okresní město v severních Čechách na úpatí Jizerských hor, druhé největší město Libereckého kraje s téměř 46 000 obyvateli. Je známé jako středisko výroby skla a bižuterie, ale i jako turistické letovisko a centrum zimních sportů.


Pohled na centrum města od jihu - Autor: SchiDD, licence CC BY-SA 4.0 https://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Views_of_Jablonec_nad_Nisou#/media/File:Jablonec-Gablonz-Nickelkoppe-6.jpg
Podrobné informace

Jablonec nad Nisou vznikl ve 14. století. Dlouho byl jen malou osadou v lesích, až od konce 16. století se zde začíná prosazovat sklářský průmysl, výroba bižuterie a textilnictví. V roce 1808 byl povýšen na městys a v roce 1868 na město. Ve 20. století se tu navíc rozvíjel strojírenský a automobilový průmysl a nyní zde svůj rozkvět zažívá i produkce a vývoj elektroniky a bezpečnostních technologií. Vedle toho si Jablonec vybudoval pozici města sportu a aktivní rekreace: jsou zde ideální podmínky pro lyžování, horskou cyklistiku a pěší turistiku, ale také populární přehradní nádrž Mšeno, sloužící též k provozování vodních sportů.

V současnosti je Jablonec spojován hlavně s výrobou uměleckého skla a bižuterie. Vedle několika větších podniků zde působí řada drobných soukromých sklářů a šperkařů. Turistickou atrakcí je místní Muzeum skla a bižuterie, největší instituce tohoto typu v České republice. Navštívit lze také Dům Jany a Josefa Scheybalových s galerií nebo vyhlídkovou věž funkcionalistické radnice. Hodnotná je zástavba širšího centra města s architekturou konce 19. a začátku 20. století, čítající obrovské množství vil, činžovních domů i veřejných budov ve stylu secese, historizujících slohů, neoklasicismu a funkcionalismu. K nejcennějším příkladům patří nová a stará radnice, kostely Nejsvětějšího srdce Ježíšova a Povýšení sv. Kříže, Městské divadlo či vily Schmelowského, Kantorova a Háskova.

Jako sportovní zázemí města slouží jednak již zmíněná vodní nádrž Mšeno, jednak Jizerské hory. Ty jsou v zimě střediskem běžeckého (Mšeno, Bedřichov) i sjezdového lyžování (Bedřichov, Hrabětice, Tanvaldský Špičák), v létě pak cykloturistiky a pěší turistiky. K oblíbeným výletním cílům patří rozhledny, jejichž hustota je zde nejvyšší v České republice. Na území města samotného najdeme dvě (Petřín, Prosečský hřeben), těsně za jeho hranicemi řadu dalších (Císařský kámen, Černá studnice, Nisanka, Bramberk, Slovanka, Královka).

Zajímavostí je meziměstská tramvajová trať, která je pozůstatkem mnohem rozsáhlejší tramvajové sítě, zaniklé v poválečném období. Propojuje Jablonec s nedalekým Libercem, s nímž město částečně sdílelo i dějinný vývoj.

Použité zdroje
KAŠPAR, Jan. Jablonec nad Nisou: stručný průvodce sedmi stoletími města. 1. vyd. Jablonec nad Nisou: Informační centrum Městského úřadu v Jablonci nad Nisou ve spolupráci se Státním okresním archivem Jablonec nad Nisou a Městskou galerií MY, 2006. 94 s. ISBN 80-239-9730-0.
MEZEROVÁ, Jana a NOVÝ, Petr. Otcové města Jablonce: regionálněhistorický cyklus Muzea skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou = Väter der Stadt Gablonz: regionalhistorischer Zyklus des Museums für Glas und Bijouterie in Jablonec nad Nisou. Vyd. 1. V Jablonci nad Nisou: Muzeum skla a bižuterie, 2007. 241 s. ISBN 978-80-86397-06-1.
NOVÝ, Petr. Jablonecká bižuterie. 1. vyd. Praha: Grada, 2008. 168 s., [32] s. barev. obr. příl. Řemesla, tradice, technika. ISBN 978-80-247-2250-4.
SCHEYBALOVÁ, Jana. Krajem skla a bižuterie. Vyd. 1. Železný Brod: Jakoubě, 1998. 189 s. ISBN 80-901972-5-6.
http://www.demokratickystred.cz/jablonec-nad-nisou-noblesa-horam-lesum-vyrvana/

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.