Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Ivan Král

Ivan Král

Český rocker, baskytarista, hudební skladatel, zpěvák a producent působící převážně ve Spojených státech amerických.


Ivan Král Zdroj: wikipedie
Podrobné informace

*12. 5. 1948 Praha – 2. 2. 2020 Michigan, USA

 

 

Pražský rodák Ivan Král (Ivan Kral) již jako student pražského gymnázia v Ohradní ulici působil ve studentské rockové kapele Saze. Vedle hraní na sólovou kytaru se projevil také jako skladatel. Jeho píseň Pierot se hrála i v Československém rozhlase. V roce 1966 odešel s bratrem do Spojených států amerických, kde jeho otec pracoval jako překladatel Československé tiskové kanceláře a překládal i pro Organizaci spojených národů. Do vlasti se vrátil až po roce 1989.

V New Yorku se brzy po příchodu začal zajímat o rockovou hudbu. Pracoval pro hudební vydavatelství Apple Records, které spolupracovalo se skupinou The Beatles. Hrál v kapele Luger a později Blondie. V roce 1975 se stal členem doprovodné skupiny zpěvačky Patti Smithové a nahrál s ní čtyři alba. Pro Patti Smithovou napsal řadu písní, nejslavnější se stala píseň Dancing Barefoot (text napsala Patti Smithová, píseň se dočkala řady coververzí a časopis Rolling Stone ji zařadil mezi 500 nejlepších písní všech dob). Úzce spolupracoval i s punkovým zpěvákem Iggym Popem a Davidem Bowiem či Johnem Waitem. Skládal písně i hudbu filmovou a pracoval i jako producent. Koncertoval se skupinou Eastern Block.

Po roce 1989 se pravidelně vracel do své rodné země. Spolupracoval s Jiřím Suchým, Ivanem Hlasem, Davidem Kollerem a Karlem Šůchou. Produkoval desky skupin Lucie, Mňága a Žďorp a Garage.

Ivan Král, jeden z největších českých rockerů, který spolupracoval s řadou světových rockových hvězd, zemřel na rakovinu ve svém domě v americkém Michiganu.

Použité zdroje
https://cs.wikipedia.org/wiki/Ivan_Kr%C3%A1l
https://magazin.aktualne.cz/kultura/hudba/ivan-kral-nekrolog/r~29eebcc0469c11eaa24cac1f6b220ee8/
https://www.respekt.cz/kultura/ivan-kral-byl-disciplinovany-a-jemny-rocker
Špulák Jaroslav, Ivan Král proslul na světové scéně, Právo z 4. 2. 2020, s. 7

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.