Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Hrad Helfštýn

Hrad Helfštýn

Jedna z největších hradních zřícenin v České republice. Nachází se u města Týn nad Bečvou v Olomouckém kraji a je proslulá především svým mohutným opevněním.


Hrad Helfštýn. Autor: Aleksandr Sukhanek.
Podrobné informace

Helfštýn byl postaven v letech 1306–1312 loupeživým rytířem Fridušem z Linavy jako základna pro jeho nájezdy do okolních krajů. Původně nevelký hrádek na temeni protáhlého kopce byl dalšími majiteli postupně výrazně rozšiřován, nejvíce v průběhu 16. století, kdy jej vlastnil významný šlechtický rod Pernštejnů. Tehdy se stal jedním z největších a nejlépe opevněných hradů na Moravě. Svoji odolnost prokázal ještě za třicetileté války, kdy jej neúspěšně obléhali Dánové pod vedením generála Mansfelda (1626) a švédská vojska generála Torstenssona (1643, 1645). Po roce 1648 měl být na příkaz zemské vlády zbořen, avšak destrukce byla provedena jen zčásti. Chátrající hrad příležitostně využívala armáda jako vojenský objekt až do roku 1788, kdy byl definitivně opuštěn. Od 40. let 19. století se zřícenina stala oblíbeným cílem návštěvníků a od roku 1911 začaly částečné obnovovací práce. Dnes se zde koná řada kulturních akcí včetně nejznámějšího každoročního setkání uměleckých kovářů Hefaiston, pořádaného od roku 1982.

Hrad se v dnešní podobě, kterou mu vtiskly především pernštejnské přestavby, rozkládá na ploše přesahující 21 000 m2 (Rabí, největší hradní zřícenina v Čechách, dosahuje pouze přibližně polovičních rozměrů). Na nevelké hradní jádro, v němž se dnes nacházejí zbytky renesančně upraveného paláce, navazuje rozsáhlé a mohutně opevněné předhradí. Areál chránilo množství bašt a věží nejrůznějších tvarů a typů, z nichž některé mohly být osazeny i lehčími děly. Obranu proti čelnímu útoku zajišťovala masivní zeď, zvaná Široká, která  svojí délkou 95,4 m, šířkou 7–9,8 m a výškou 12,6–14,5 m patří k vůbec nejmohutnějším hradním zdem v Evropě a představuje jeden z vrcholů hradního stavitelství v českých zemích.

Použité zdroje
Vojkovský, R. Helfštejn, hrad jižně od Lipníka nad Bečvou. Hukvaldy-Dobrá: Putujeme, 2012.
Menclová D. Helfštejn: Státní hrad a památky v okolí. Praha: STN, 1961.
David, P. Soukup, V. Dějiny hradů a tvrzí v Čechách, na Moravě a ve Slezku. Praha: Knižní klub, 2012.
Plaček, M. Ilustrovaná encyklopedie moravských hradů a tvrzí. Praha: Libri, 2001.

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.