Houby patří v české kuchyni k vyhledávaným surovinám, protože na 70 procent obyvatel České republiky rádo houbaří, a většina lidí proto dokáže rozeznat základní druhy hub, které v českých lesích rostou. Procházka po lese s košíkem v ruce bývá oblíbenou víkendovou zábavou pro celé rodiny. Zálibu v houbaření kromě procházky na čerstvém vzduchu jistě ovlivňuje i fakt, že houby jsou cenným zdrojem celé řady důležitých vitamínů a minerálních látek. Mají sice málo kalorií, ale některé druhy jsou hůře stravitelné, a mohou být i kontaminovány např. olovem nebo radioaktivními látkami.
Čeští houbaři dobře vědí, která kuchyňská úprava je pro jednotlivé houby vhodná. V české kuchyni je najdeme, vedle tradičního použití jako dochucovadla pod maso nebo do omáček a polévek, také jako typické hlavní jídlo. Oblíbená je smaženice neboli praženice, houby mohou být upravené též jako řízek, výtečný je houbový kuba, moderním způsobem využití hub v kuchyni je též houbové rizoto. Typická je pro českou kuchyni i bramborová polévka (bramboračka), v níž jsou houby kromě brambor nejdůležitější složkou.
Houby se dříve uchovávaly pomocí jednoduchých postupů – sušením, nakládáním do soli nebo do octa, nově se též zamrazují. Bohatství originálních receptů však lze nalézt ve specializovaných houbařských kuchařkách.
2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy
Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.
Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.