Houbový kuba se připravuje po celých Čechách a má mnoho krajových variant. Především v jižních Čechách, ale i jinde, náleží ke klasickým vánočním jídlům. Podával se především v poledne o Štědrém dnu. Jeho základní součástí jsou sušené (dnes běžně i mražené) houby, které často v české kuchyni nahrazovaly maso.
Příprava pokrmu vychází z tradičních způsobů zpracování jednotlivých ingrediencí – sušené houby (v lidové kuchyni nejjednodušší způsob uchovávání potravin) se před přípravou několik hodin namáčejí ve vodě. Kroupy se uvaří a houby podusí, zpravidla na sádle, tradičně s cibulí. Poté se vše smíchá a okoření, nejčastěji česnekem, ale i jiným kořením (např. pro českou kuchyni typickým kmínem a majoránkou), a před podáváním se zapéká v troubě. Bohatší hospodyně dříve mohly přidat i slaninu, ale nikoli o vánočním půstu.
Někde je kuba označován i jako černý kuba, protože z použitých hub získal černou barvu.
2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy
Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.
Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.