Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Houbový kuba

Houbový kuba

Tradiční české vánoční jídlo ze sušených hub, krup, slaniny, cibule a koření.

 

 


Podrobné informace

Houbový kuba se připravuje po celých Čechách a má mnoho krajových variant. Především v jižních Čechách, ale i jinde, náleží ke klasickým vánočním jídlům. Podával se především v poledne o Štědrém dnu. Jeho základní součástí jsou sušené (dnes běžně i mražené) houby, které často v české kuchyni nahrazovaly maso. 

Příprava pokrmu vychází z tradičních způsobů zpracování jednotlivých ingrediencí – sušené houby (v lidové kuchyni nejjednodušší způsob uchovávání potravin) se před přípravou několik hodin namáčejí ve vodě.  Kroupy se uvaří a houby podusí, zpravidla na sádle, tradičně s cibulí. Poté se vše smíchá a okoření, nejčastěji česnekem, ale i jiným kořením (např. pro českou kuchyni typickým kmínem a majoránkou), a před podáváním se zapéká v troubě. Bohatší hospodyně dříve mohly přidat i slaninu, ale nikoli o vánočním půstu.

Někde je kuba označován i jako černý kuba, protože z použitých hub získal černou barvu.

 

 

Použité zdroje
Břízová Joza a kol., Vaříme zdravě, chutně a hospodárně, Práce, Praha 1954

https://www.recepty.cz/recept/houbovy-kuba-6589

http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/16-houbovy-kuba/
www.houbareni.cz

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.