Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Honzo, vstávej!

Honzo, vstávej!

Dětská venkovní hra pro skupinu nejméně tří hráčů, při které se napodobují zvířecí pohyby.


Autor: Josef Mirovský
Podrobné informace

Hra Honzo, vstávej! patří k populárním českým hrám pro děti. Lze ji hrát v podstatě kdekoli: na louce či v lese, ale i ve městě na chodníku nebo na hřišti. Na zem se nakreslí startovní čára, podél které se seřadí všichni hráči kromě jednoho, který je vylosován jako vyvolávač. Ten se postaví k metě vzdálené přibližně 10 až 15 metrů a zaváže si oči šátkem nebo se otočí k ostatním zády tak, aby na ně neviděl. Odsud vyvolává jednotlivé hráče frází:

„Honzo, vstávej!“

Hráč, který je na řadě, se ho zeptá: „Kolik je hodin?“

Vyvolávač odpoví například: „Čtyři čapí.“

Vyvolaný hráč pak musí udělat čtyři kroky a při pohybu napodobuje pohyb označeného zvířete, v tomto případě tedy čápa. Vyvolávač poté pokračuje ve hře oslovením dalších hráčů a podle libosti obměňuje zvířata, která vyvolaní hráči napodobují. Při tom je důležité nejen napodobovat styl chůze jmenovaného zvířete, ale dodržovat i relativní délku kroku. Například sloní kroky jsou nejdelší, jaké hráč svede, zatímco mravenčí kroky jsou nejkratší – na čtvrt chodidla nebo na půl palce. Při klokaním skoku se skáče snožmo, čapí krok znamená skok na jedné noze, žabí skok je ve dřepu, krabí kroky postupují bokem a račí kroky zase směřují zpět ke startovní čáře. Když vyvolávač vystřídá všechny hráče na startovní čáře, vrací se opět k prvnímu vyvolanému a hra pokračuje, dokud se některý z hráčů nedostane k vyvolávači tak blízko, že se ho může dotknout rukou. První, komu se to podaří, ve hře vítězí. Vítěz se pak vymění s vyvolávačem a hra začíná znovu od startovní čáry. Hra se vyskytuje v mnoha různých modifikacích, při nichž se nemusejí napodobovat pouze pohyby zvířat. Oblíbené je například rozšíření o element „babička páře“, kdy se hráč vrací zpět ke startovní čáře.

Použité zdroje
ZAPLETAL, Miloš. Velká encyklopedie her. 4, Hry ve městě a na vsi. Vyd. 2., v nakl. Leprez 1. Praha: Leprez, 1998. 573 s. ISBN 80-86061-13-2.
Honzo vstávej. In: Lexikonher.cz [online] [cit. 11. 1. 2020]. Dostupné z: https://www.modrykonik.cz/vychova/honzo-vstavej/
Honzo vstávej. In: Hranostaj.cz [online] [cit. 11. 1. 2020]. Dostupné z: https://www.hranostaj.cz/hra1156
Honzo, vstávej!. In: Lexikonher.cz [online] [cit. 11. 1. 2020]. Dostupné z: https://www.lexikonher.cz/taborove-hry/honzo-vstavej

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.