Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Hlas sexuální menšiny (časopis)

Hlas sexuální menšiny (časopis)

První časopis vydávaný na území dnešní České republiky, který byl zaměřen na neheterosexuální občany a k jehož hlavním cílům patřil boj za zrušení trestnosti homosexuality, emancipace a spojení všech příslušníků sexuálních menšin.


Podrobné informace

Hlas sexuální menšiny byl první časopis podporující sexuální menšiny vydávaný na českém území, a to již za první republiky. Vlastnil jej kapitán československé armády František Černý, jenž na periodiku spolupracoval se svým bratrem Vojtěchem, jehož životní příběh vedl k založení periodika.

První číslo časopisu Hlas sexuální menšiny bylo vydáno 30. 4. 1931 v Praze. Cílem časopisu bylo změnit veřejné vnímání homosexuálů a odstranění homosexuality ze seznamu trestných činů. Snažil se též o vytvoření nepolitické organizace. Kromě článků s touto tematikou bylo možné na stranách Hlasu nalézt i texty beletristické a zábavné a každé číslo obsahovalo také inzertní rubriku. Redakci rovněž záleželo na bohaté interakci se čtenáři, kteří byli opakovaně vybízeni k zpětné vazbě. K autorům časopisu patřili např. František Čeřovský či Jana Mattuschová. List byl distribuován především poštou, a to abonentům, v prodeji byl také ve vybraných, většinou pražských knihkupectvích a novinových stáncích. Hlas sexuální menšiny však brzy začal čelit finančním potížím. K tomu přispíval nejen nedostatečný počet čtenářů, ale také zrušení dříve deklarované podpory „četných a rozumných lidí“, jak je charakterizoval František Černý.

Po prvních třech měsících byl publikován článek Žalujeme, v němž si redakce stěžovala na malý počet čtenářů. Časem se pravidelné příspěvky v tomto duchu přeměnily v samostatný publicistický žánr, jenž redakce nazývala „článkem nabádavým“. Patřily k nim i výzvy čtenářům, opakující se na téměř každé stránce, aby nepřipustili zánik časopisu, a bojovali tak za společnou ideu. Situaci Hlasu pomohly krátkodobě vyřešit sbírky, organizované na schůzi k založení homosexuální organizace v říjnu 1931 a v podnicích Batex na mikulášských zábavách. Nespokojenost s nedostatkem zájmu o Hlas zasáhla i práci bratrského dua a projevila se v četných rozhořčených článcích Vojtěcha Černého, které atakovaly zámožné či kapitalisticky orientované „homo-eroty“. Od roku 1932 časopis vycházel pod změněným názvem Hlas. Hlas sexuální menšiny a jeho sedmé číslo z 1. 4. tohoto roku bylo posledním. Informaci o ukončení činnosti ohlásila redakce na stranách listu a odůvodnila ji nepřekonatelnými překážkami. Současně vyzvala ke vstřícnému přijetí budoucího časopisu Nový hlas.

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.