Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Herbert Lom

Herbert Lom

Úspěšný český filmový, televizní a divadelní herec, rozhlasový moderátor a spisovatel, který působil trvale ve Velké Británii. 


Podrobné informace

*11. září 1917 Praha – †27. září 2012 Londýn, Velká Británie

 

Herbert Lom se narodil v Praze jako Herbert Karel Angelo Kuchačevič ze Schluderpacheru do nepříliš bohaté šlechticko-židovské rodiny, která měla blízko k českému kulturnímu prostředí. Vyrůstal v Praze a na Šumavě, absolvoval pražské Německé státní reálné gymnázium, krátce studoval i na pražské konzervatoři a na Filozofické fakultě pražské Německé univerzity. V roce 1939 utekl před nacismem do Velké Británie, kde začal navštěvovat herecké kurzy. Od roku 1940 pracoval jako hlasatel zahraničního vysílání rozhlasové stanice BBC. Postupně se uplatnil v londýnských divadlech, v rozhlase, televizi i ve filmových ateliérech v Londýně i v Hollywoodu.

Ztvárnil více než sto filmových a televizních rolí. První dva filmy natočil ještě v Praze. Upozornil na sebe ve snímcích Sedmý závoj, Vojna a mír (postava Napoleona Bonaparta), Černá růže, Pět lupičů a stará dáma, Spartakus, Fantom opery, Velký gambit, Cid a v řadě dalších. Velkou popularitu u českých diváků získal jako představitel záporné postavy Cornela Brinkleyho ve filmu Poklad na Stříbrném jezeře podle předlohy Karla Maye a především jako představitel vrchního inspektora Charlese Dreyfuse v sérii komediálních filmů o Růžovém panterovi (Komisař na stopě, Návrat Růžového pantera, Růžový panter znovu zasahuje, Pomsta Růžového pantera, Stopa Růžového pantera, Kletba Růžového pantera, Syn Růžového pantera) natáčených v letech 1964–1993. Naposledy se před filmovou kameru postavil v r. 2004 jako profesor Dufoss v epizodě Vražda na faře seriálu Slečna Marplová. Lom se věnoval také malování a komponování, je autorem dvou románů. V roce 2015 vyšel v Česku jeho životopis.

V 50. letech se československá státní bezpečnost neúspěšně snažila získat Herberta Loma ke spolupráci, paradoxně v téže době mu americké úřady bránily ve vstupu na území USA. 

 

Během 2. sv. války se zapojil do československého protinacistického odboje a v 70. letech finančně podpořil londýnskou odbočku Výboru na obranu nespravedlivě stíhaných. Až do své smrti si uchoval vynikající znalost českého jazyka a vřelý vztah k rodné zemi, kterou často navštěvoval (např. se zúčastnil předávání Českých lvů v r. 2006). V r. 2001 obdržel z rukou ministra kultury Medaili Artis Bohemiae Amicis.    

 

 

Použité zdroje
https://www.csfd.cz/tvurce/6434-herbert-lom/?biography=21233
https://www.abchistory.cz/cl1801739073-herec-herbert-lom-a-slechta-rodu-kuchacevich-ze-schluderpacheru.htm
BAUER, Zdeněk a kol. Herbert Lom, nejslavnější český herec na světě: skutečný život inspektora Dreyfuse. V Praze: Zdeněk Bauer, 2015

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.