Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Heinz Edelmann

Heinz Edelmann

Severočeský rodák, česko-německý výtvarník, kreslíř, designer, ilustrátor a animátor. Do povědomí světové veřejnosti se zapsal jako tvůrce animovaného filmu Žlutá ponorka.


Ústí nad Labem - rodiště H. Edelmanna Autor: Heinz Edelmann – WDR, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=16964132
Podrobné informace

*20. 6. 1934 Ústí nad Labem – 21. 7. 2009 Stuttgart, Německo

Heinz Edelmann pochází z ústecké česko-německé rodiny, matka byla rozená Kladivová. V roce 1946 byla celá rodina odsunuta do Německa. Heinz Edelmann studoval umělecké školy v Nizozemsku a v Německu. Vytvářel plakáty, kreslil komiksy a vtipy do časopisů, ilustroval knihy, vytvářel četné karikatury, které publikoval například v časopise Playboy.

V roce 1967 začala skupina The Beatles připravovat kreslený film Žlutá ponorka (anglicky Yellow Submarine). Ke spolupráci byl přizván i Heinz Edelmann. Navrhl podobu téměř všech postav a řídil práci všech animátorů a kreslířů pozadí. Film vynikal užitím rafinovaných efektů a popartovým stylem Edelmannovy kresby.

V dalších letech Edelmann ilustroval knihy (například Tolkienovu trilogii Pán prstenů), dalším jeho známým dílem se stal maskot Curro, kterého vytvořil pro světovou výstavu Expo 92 v Seville, a učil na prestižní stuttgartské Státní akademii výtvarných umění. Roku 1999 odešel do důchodu, ale dál se věnoval výtvarné práci. Po roce 1989 navázal kontakty se svým rodným městem a Muzeem města Ústí nad Labem, jeho návštěvu však překazila Edelmannova smrt.  

Když v roce 2009 ve věku 75 let zemřel, odešel jeden z nejslavnějších česko-německých výtvarných umělců.

 

 

 

Použité zdroje
Krsek, Martin, Šedesát ústeckých nej, Ústí nad Labem: Muzeum města Ústí nad Labem, 2007

https://books.google.cz/books?id=3vMJAAAACAAJ&dq=heinz+edelmann&hl=cs&sa=X&ved=0ahUKEwiB6LqEr5LmAhVDQkEAHZ2zAiMQ6AEIKDAA

https://en.wikipedia.org/wiki/Heinz_Edelmann

https://cs.wikipedia.org/wiki/Heinz_Edelmann

https://www.reflex.cz/clanek/causy/73613/heinz-edelmann-autor-zlute-ponorky-beatles-genialni-grafik-ceskeho-puvodu-s-prezdivkou-disney-na-lsd.html

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.