Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Hana Hegerová

Hana Hegerová

Mezinárodně uznávaná česko-slovenská zpěvačka a herečka, je považována za první dámu českého šansonu.


Hana HEGEROVÁ - koncert. ČTK/Doležal Michal.
Podrobné informace

*20. 10. 1931 Bratislava, Československo (dnešní Slovensko)

 

Hana Hegerová, rozená Carmen Farkašová, začínala jako herečka v žilinském divadle a jako zpěvačka se poprvé představila v roce 1957 na bratislavské scéně Tatra revue. Krátce nato nastoupila do pražského divadla Rokoko a zpívala v klubu Alhambra. Byla vyhraněným pěveckým typem, a když v roce 1961 nastoupila do angažmá v hudebním divadle Semafor, vnesla sem svůj dramatický způsob šansonového zpěvu. Jejím prvním hitem se stala píseň plná silných prožitků a vypjatých gest Zlá neděle od autorské dvojice Jiří Suchý a Jiří Šlitr, následovaná šansonem Milord z repertoáru Édith Piaf.

Byla také vyhledávanou filmovou a televizní herečkou. Její nejvýraznější dramatickou roli představuje postava dělnice Magdy v dramatu Naděje (1963) režiséra Karla Kachyni. V semaforské muzikálové komedii Kdyby tisíc klarinetů (1964) zazářila spolu s Waldemarem Matuškou a Karlem Gottem v písni Tak abyste to věděla

Vždy si velmi pečlivě vybírala repertoár a ideálním textařem byl pro ni Pavel Kopta, jenž pro ni přebásnil šansony jako Lásko prokletá, Petr a Lucie nebo tragicky naléhavé židovské písně Noc a Židovská máma. Velkou odezvu měly i hity Bože můj, já chci zpět, emotivně vypjatý Rozvod nebo živelně zazpívané cikánské lidovky.

Hegerová neměla jako zpěvačka šansonů v zemích bývalého Československa konkurenci a v německy a francouzsky mluvících zemích si získala renomé a vydávala desky již počátkem 60. let. V roce 1967 oslnila v pařížské Olympii s francouzsky zpívanými písněmi a úspěch slavila i na festivalu MIDEM v Cannes. Slušně nastartovanou mezinárodní kariéru ale zhatila normalizace a série zákazů veřejného vystupování v letech 1977–1981, které vyvrcholily půlročním uvězněním pro údajnou zpronevěru.

Triumfální comeback zažila v roce 1987 se svým nejprodávanějším albem Potměšilý host, na němž spolupracovala s autorskou dvojicí Petr Hapka a Michal Horáček, obsahujícím hity jako Levandulová, Vana plná fialek nebo titulní Potměšilý host. Úspěšný návrat podpořil další singlový úspěch, slovensky zpívaná píseň Čerešne, čerpající z  folkloru. Ani ve vyšším věku neztratila nic ze své umělecké síly a až do ukončení své kariéry v roce 2011 pravidelně vystupovala s komorními recitály.

Videa (5 videí)
Hegerová, Matuška, Gott - Tak abyste to věděla

Hegerová - Čerešně

Hana Hegerová - Petr a Lucie

Hana Hegerová - Levandulová

Hana Hegerová Rozvod

Použité zdroje
ČERNÝ, Jiří. Zpěváci bez konzervatoře. 1. vyd. Praha: Československý spisovatel, 1966. 195, [3] s., [12] s. fot. příl. Život kolem nás; sv. 61.
Česká televize. Hana Hegerová [online]. Česká televize © 1996–2020 [cit. 18. 4. 2020]. Dostupné z: https://www.ceskatelevize.cz/lide/hana-hegerova/.
DORŮŽKA, Lubomír. Lubomír Dorůžka: Hvězdná antihvězda Hana Hegerová. In. Ihned.cz [online]. 20. 10. 2011 [cit. 18. 4. 2020]. Dostupné z: https://art.ihned.cz/hudba/c1-53319860-lubomir-doruzka-hvezdna-antihvezda-hana-hegerova.
HARTMAN, Ivan. Krabička poslední záchrany. Box deseti alb Hany Hegerové je mírou všech šansonových věcí In. Ihned.cz [online]. 19. 6. 2016 [cit. 18. 4. 2020]. Dostupné z: https://archiv.ihned.cz/c1-65482600-mira-vsech-sansonovych-veci.
LOUKA, Petr. Vaše Hana Hegerová. Řitka: Daranus, 2007. 141 s., [8] s. obr. příl. (převážně barev.). ISBN 978-80-86983-26-4.

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.