Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Eva Randová

Eva Randová

Česká mezzosopranistka úspěšně působící převážně na prestižních zahraničních scénách. Spolupracovala s nejzářivějšími operními hvězdami i dirigenty druhé poloviny 20. století.


Eva Randová zdroj: wikipedie
Podrobné informace

*31. prosince 1936 Kolín

 

Eva Randová (vystupující též pod jménem Eva Těluškinová) byla v mládí úspěšnou plavkyní. Vystudovala Pedagogickou fakultu v Ústí nad Labem (obor matematika, tělesná výchova). Studovala také zpěv u Jitky Švábové na místní umělecké škole, v roce 1960 pod vedením téže profesorky absolvovala i Pražskou konzervatoř. V letech 1963–1969 byla členkou operního souboru v Ostravě, kde ztvárnila 19 různorodých převážně hlavních rolí (Azucena /Verdi – Trubadúr/, Herodias /Strauss – Salome/, Cizí kněžna i Ježibaba /Dvořák – Rusalka/, Končakovna /Borodin – Kníže Igor/, Ortruda /Wagner – Lohengrin/, Kostelnička /Janáček – Jenůfa/ a další). V letech 1969–1972 byla krátce členkou opery pražského Národního divadla. Zde v jednom představení zpívala současně sopránovou roli Cizí kněžny a altovou Ježibabu (a navázala tak na geniální pěvkyni Martu Krásovou), dále zde ztvárnila Bizetovu Carmen, Ortrudu, Fenenu (ve Verdiho opeře Nabucco), Herodias, Azucenu a především titulní Smrt kmotřičku (autora Rudolfa Karla). Od roku 1970 více než dvacet sezón působila jako sólistka opery v německém Stuttgartu, kde se natrvalo usadila. Zde také vyrostla v hvězdu první velikosti, uplatnila se především v rolích wagnerovských, janáčkovských a v rolích italských skladatelů. Vystupovala na jevištích prestižních divadel v Berlíně, Mnichově, Norimberku, Hamburku, Düsseldorfu, Vídni, Salcburku, Londýně, Curychu, Barceloně, Veroně i jinde. Zazářila jako wagnerovská heroina i na festivalu v Bayreuthu. V letech 1981–1999 hostovala v Metropolitní opeře v New Yorku (Fricka /Wagner – Zlato Rýna/, Venuše /Wagner – Tannhäuser/, Kabanicha /Janáček – Káťa Kabanová/). Několikrát vystoupila i v pražském Národním divadle (Azucena, Cizí kněžna – Ježibaba, Iokasté).

V letech 1995–1998 byla jmenována ředitelkou pražské Státní opery. Za jejího ředitelování na scéně vystoupilo mnoho zahraničních hvězd, do repertoáru prosadila řadu operních hitů i novinek, její zásluhou se zvedla návštěvnost a zlepšilo se i hospodaření Státní opery. Přesto musela v roce 1998 divadlo opustit.

Eva Randová zasedá v porotě mezinárodní pěvecké soutěže Antonína Dvořáka v Karlových Varech a často se vrací i do Ústí nad Labem, kde v Základní umělecké škole, jež nese její jméno, vede pravidelné pěvecké kurzy.

Mimořádný pěvecký talent podpořený dokonalou technikou, atraktivní jevištní zjev a přesvědčivý herecký talent spojený se smyslem pro náležitý styl projevu učinily žádanou umělkyni, která spolupracovala s nejzářivějšími operními hvězdami a dirigenty druhé poloviny 20. století. Eva Randová se podílela i na vzniku celé řady nahrávek operních, písňových, kantátových a oratorních.

Použité zdroje
https://operaplus.cz/dosahla-vic-nez-si-predstavovala-eva-randova-slavi-osmdesatiny/?pa=1
https://operaplus.cz/dosahla-vic-nez-si-predstavovala-eva-randova-slavi-osmdesatiny/?pa=2
https://operaplus.cz/dosahla-vic-nez-si-predstavovala-eva-randova-slavi-osmdesatiny/?pa=3

https://www.ndm.cz/cz/osoba/6310-randova-teluskinova-eva.html
http://archiv.narodni-divadlo.cz/default.aspx?jz=cs&dk=Umelec.aspx&ju=3342&sz=0&abc=R&pn=356affcc-f301-3000-85ff-c11223344aaa

http://archives.metoperafamily.org/archives/frame.htm

https://cs.wikipedia.org/wiki/Eva_Randov%C3%A1

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.