Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Eva Fuková

Eva Fuková

Americká fotografka českého původu s akademickým malířským vzděláním. Proslavily ji zejména velkoformátové koláže.


Eva Fuková, fotografka, ČTK/Doležal Michal
Podrobné informace

*5. 5. 1927 Praha – †25. 11. 2015 Praha

Eva Fuková, rozená Podešvová, se narodila spisovatelce Marii Podešvové a malíři Františku Podešvovi. Jejich byt na pražských Vinohradech byl místem dostaveníček umělců sdružených kolem revue Salon. Po přestěhování na Spořilov měli za souseda známého fotografa Františka Drtikola. První zkušenosti s fotografováním získala Fuková od svého otce, později se fotografii učila na Grafické škole u Rudolfa Skopce, profesionální základy získala na praxi v ateliéru Miro Bernáta. Roku 1950 absolvovala na Akademii výtvarných umění (AVU) a ještě téhož roku se provdala za spolužáka Vladimíra Fuku. Ateliér si Fukovi vybudovali v bytě na Letenském náměstí. S manželem patřili k neformálnímu sdružení intelektuálů, přátelili se např. se spisovateli Bohumilem Hrabalem nebo Emanuelem Fryntou. Eva Fuková byla členkou Svazu československých výtvarných umělců (SČVU) i Umělecké besedy. Poprvé samostatně vystavovala roku 1961 v pražské Galerii Fronta. Využití jejích fotografií je různorodé, často se objevují jako ilustrace v knihách (např. ve Weissově díle Dům o tisíci patrech), roku 1962 fotograficky dotvořila interiér kanceláře Československých aerolinií ve Stockholmu.

V 60. letech dvakrát navštívila USA, roku 1967 do této země emigrovala. V USA nejprve pracovala pro laboratoř Kodaku, na začátku 70. let se stala fotografkou newyorského Metropolitního muzea (Metropolitan Museum of Art v New Yorku). Po získání amerického občanství se roku 1973 na dva roky s manželem odstěhovali do Německa, kde Eva Fuková spolupracovala se stuttgartským nakladatelstvím na obálkách her pro děti a začala se věnovat velkorozměrným kolážím, tzv. multiplážím. Roku 1976 se manželé vrátili do USA, kde Vladimír Fuka o rok později zemřel.

Po dvanácti letech exilu přicestovala Eva Fuková roku 1979 do České republiky. Mnohem důležitější je však její druhá návštěva roku 1989, kdy během listopadových událostí natáčela videodokument, který byl poté uveden v USA. Po smrti svého druhého manžela se roku 2002 vrátila do rodné Prahy a pokračovala zde v umělecké činnosti.

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.