Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Elmar Klos

Elmar Klos

Významný český filmový režisér, scenárista a dramaturg, známý jako spolupracovník režiséra Jána Kadára. Jako držitel Oscara za rok 1965 za nejlepší cizojazyčný film (Obchod na korze) se proslavil také v zahraničí.


Autor: ČTK/Fotobanka ČTK/Kouba Karel
Podrobné informace

*26. 1. 1910 Brno – 19. 7. 1993 Praha

Elmar Klos se do filmového prostředí dostal už v 16 letech díky své babičce Marii Laudové, herečce Národního divadla. Zpočátku se podílel na některých scénářích k němým veselohrám s komikem Vlastou Burianem, jemuž vymýšlel gagy (např. Falešná kočička z roku 1926). Roku 1934 se stal jedním ze zakladatelů a vedoucím filmových ateliérů Tomáše Bati ve Zlíně. Zde pracoval jedenáct let jako režisér, producent a scenárista a sem přivedl také např. začínajícího Karla Zemana. Už za okupace Československa za druhé světové války se Klos, zapálený pro socialismus, stal jedním z aktérů budoucího zestátnění filmových studií, k němuž došlo v srpnu 1945.

Klos spolupracoval s Alexandrem Hackenschmiedem a řadou dalších osobností, zlomové však pro něj bylo seznámení se slovenským režisérem Jánem Kadárem na počátku 50. let, s nímž po další dvě desetiletí tvořil nerozlučný tvůrčí tandem. V jejich společné režii vzniklo během této doby osm jedinečných filmových děl, které korunuje snímek Obchod na korze (1965), oceněný Oscarem za nejlepší zahraniční film. K jejich dalším oceňovaným snímkům patří např. satirická komedie Tři přání (1958), psychologické soudní drama Obžalovaný (1964) nebo válečné drama Smrt si říká Engelchen (1963), které je považováno za jeden z nejlepších českých válečných filmů vůbec. S nástupem normalizace však filmy proslulého tandemu Kadár–Klos skončily v trezoru. Kadár emigroval do USA a Klos byl vyloučen nejen z komunistické strany, ale musel opustit i Československý státní film a  Filmovou a televizní fakultu Akademie múzických umění (FAMU), kde do té doby vyučoval filmovou režii. Po roce 1969 byl donucen odejít do penze a poté se zabýval historií a teorií československého filmu. Roku 1988 vydal učebnici Dramaturgie je když… (Filmový průvodce pro začátečníky i pokročilé).

Tvorbu „tandemu dvou K“ charakterizuje společensky angažované umění – polemické zpracování vážných aktuálních společenských témat a morálních problémů a jejich předložení k „filmové diskusi“. Svým dílem patřili Kadár s Klosem k nejvýraznějším předchůdcům, inspirátorům a učitelům nové vlny československého filmu.

Videa (3 videí)
Ukázka z filmu Smrt si říká Engelchen (1963)

Ukázka z filmu Obžalovaný (1964)

Ukázka z filmu Obchod na korze (1965)

Použité zdroje
HAMES, Peter. Československá nová vlna. Vyd. 1. Praha: Levné knihy, 2008. 344 s., [36] s. obr. příl. ISBN 978-80-7309-580-2.
PTÁČEK, Luboš, ed. et al. Panorama českého filmu. Vyd. 1. Olomouc: Rubico, 2000. 514 s. ISBN 80-85839-54-7.
Elmar Klos. In: Česká televize [online] [cit. 18. 4. 2017]. Dostupné z: http://www.ceskatelevize.cz/lide/elmar-klos/

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.