Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
ETA

ETA

Největší výrobce domácích elektrických spotřebičů v České republice. Každá česká rodina vlastní v průměru alespoň jeden výrobek této společnosti.


ČTK/Pavlíček Luboš
Podrobné informace

ETA (Elektrotechnické aparáty) je česká firma vyrábějící elektronické stroje a přístroje pro domácnost.

Historie firmy sahá do roku 1943, kdy založil podnikatel Jan Prošvic v Hlinsku firmu ESA (Elektrotechnická společnost akciová). Zpočátku společnost zaměstnávala kolem 40 lidí a vyráběla elektrické žehličky. Po válce se dále rozrůstala a rozšířila výrobní portfolio o vařiče, teplomety a další produkty. V roce 1948 byla ESA znárodněna a začleněna pod správu podniku Elektro-Praga. Podnik začal využívat označení ETA pro vybrané výrobky již v 60. letech, od roku 1996 došlo ke sjednocení značky a toto označení se začalo používat pro všechny výrobky firmy.

Různé průzkumy dokládají, že každá česká rodina vlastní nebo vlastnila v průměru alespoň jeden výrobek této společnosti, v období socialismu dokonce tři výrobky. Nejznámějším vysavačem značky je ETA x400. Od r. 1981 se v průběhu 16 let vyrobilo téměř 2 500 000 kusů tohoto vysavače. Žehličky ETA 219 a 220 se zasloužily o další československý rekord – téměř 11 500 000 vyrobených kusů (od r. 1972). Přes četné změny v majetkové struktuře je firma stále aktivní, výrobu dále rozšiřuje a má v portfoliu na 240 výrobků. Sídlo společnosti se v současnosti nachází v pražském Karlíně.

Použité zdroje
VEVERKA, Zdeněk. Proces v designu, design v procesu. V Plzni: Západočeská univerzita, 2015. 60 nečíslovaných stran. ISBN 978-80-261-0482-7.

Tady je doma: rady a tipy pro péči o vaši domácnost, rozhovory, recepty, produkty tradiční české značky: magazín pro zákazníky značkových prodejen ETA. Praha: ETA a.s., [2019?]- .

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.