Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Cukr, káva, limonáda

Cukr, káva, limonáda

Skupinová pohybová hra, kterou zná téměř každé české dítě.

 


Autor: Josef Mirovský
Podrobné informace

Cukr, káva, limonáda patří k nejběžnějším a nejrozšířenějším českým dětským hrám pro skupinu nejméně tří hráčů. Je to modifikace skautské hry Na trapery, známé z knihy Jaroslava Foglara Historie svorné sedmy (1940). K hraní nejsou potřeba žádné pomůcky, jen dostatečně velký prostor – například dvorek, hřiště nebo louka o rozměrech přibližně 10 x 30 m. Před začátkem hry je vylosován jeden hráč, jenž je pověřen funkcí vyvolávače a postaví se na opačný konec hřiště než všichni ostatní. Vyvolávač zavře oči, případně si je zakryje rukama nebo se otočí zády k hracímu prostoru a hlasitě odříkává říkanku:

 

„Cukr, káva, limonáda, čaj, rum, bum!“

 

Během recitace se k němu ostatní hráči snaží nepozorovaně přiblížit. Jakmile však vyvolávač vysloví poslední slovo „bum“, otevře oči nebo se k nim otočí čelem. Ostatní hráči musí v tom okamžiku „zkamenět“ a zůstat nehnutě stát v pozici, ve které skončili, aby je vyvolávač nespatřil v pohybu. Balancují například se zvednutou nohou uprostřed kroku. Hráč, kterému nevyšel krok či ho vyvolávač zahlédne v pohybu, se musí vrátit zpět na startovní čáru a běžet od začátku. Poté si vyvolávač znovu zakryje oči a opět odříkává říkanku. Vše se opakuje tak dlouho, dokud se některému z hráčů nepodaří přiblížit se k vyvolávači tak těsně, aby se ho mohl dotknout rukou, ještě než říkanka skončí a vyvolávač může zahlédnout pohyb. Vítězí hráč, kterému se jako prvnímu podaří dotknout vyvolávače, aniž je jím spatřen v pohybu. Vítěz si vymění roli s vyvolávačem a hra se může hrát znovu od začátku. Hráči i vyvolávač přitom mohou zvolit různé strategie rychlosti pohybu i odříkávání. Napětí hry lze stupňovat změnami tempa recitace, vyvolávač se také může pokusit ostatní rozesmát nebo vyprovokovat k mimovolnému pohybu.

Použité zdroje
BERÁNKOVÁ, Kristýna. Odkaz Jaroslava Foglara ve volnočasové pedagogice. Technická univerzita v Liberci, 2013 (bakalářská práce).
Cukr, káva, čaj. In: Studentům pedagogiky [online] [cit. 11. 1. 2020]. Dostupné z: https://pedagogika.skolni.eu/sborovna/hry-do-prirody/postrehove/
Cukr, káva, limonáda, čaj, rum, bum. In: Lexikonher.cz [online] [cit. 11. 1. 2020]. Dostupné z: https://www.lexikonher.cz/hry-pro-deti/cukr-kava-limonada-caj-rum-bum
Cukr káva limonáda / Na trapery. In: Hranostaj.cz [online] [cit. 11. 1. 2020]. Dostupné z: https://www.hranostaj.cz/hra121
KAVKOVÁ, Alice. Retrohraní: přes 200 her z doby, kdy nebyly mobily. 1. vydání. Brno: CPress, 2019. 207 stran. ISBN 978-80-264-2787-2.

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.