Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Český rozhlas Radio Wave

Český rozhlas Radio Wave

Stanice Českého rozhlasu určená pro mladé lidi, vysílá moderní českou i zahraniční hudbu, kterou lze volně označit jako alternativní, a též publicistické pořady, jež reflektují
společenské dění, kulturu a životní styl mladé generace.


Prosklené studio ČRo Radia Wave v budově Českého rozhlasu na Vinohradské třídě v Praze
Podrobné informace

Radio Wave svými počátky sahá do roku 2000, kdy na stanici ČRo 6 vznikl pořad Radium, první pokus o vytvoření samostatné stanice pro mladé lidi. Ten shromáždil skupinu nadšenců, kteří pak v roce 2006 přispěli ke vzniku samostatné rozhlasové stanice ČRo 4 Radio Wave. V roce 2012 se objevila nová, osobitá zvuková a grafická prezentace napodobující vlnění a heslo „Děláme vlny”. Ve studiu na rohu ulic Balbínovy a Vinohradské v hlavní budově Českého rozhlasu sídlí Radio Wave od roku 2016.

Radio Wave mapuje současnou alternativní hudbu. Denní a noční proudové vysílání ON AIR odráží nejnovější trendy i hudbu okrajových žánrů. Běžně zaznívají elektronické, ambientní, urban music, Rhytm and Blues (R&B), hip hopové, punkové a indie rockové skladby. Radio Wave dává prostor světové i české a slovenské hudbě, a to především příslušníkům mladé generace, méně známým skupinám a začátečníkům. Objevování nových hudebních talentů je věnován pořad Startér a Czeching, jenž pomáhá mladým umělcům dostat se do zahraničního éteru a má ráz soutěže.

Hudbě se věnuje i mnoho dalších pořadů a autorských programů, jejichž moderátoři využívají neomezeného prostoru pro vysílání skladeb dle vlastního výběru. Příznačné pro Radio Wave je, že všichni autoři těchto pořadů se sami na hudební scéně také pohybují. Radio Wave pravidelně vysílá i publicistické pořady věnované různým společenským a kulturním tématům. Ty reflektují současné dění a životní styl mladých lidí. Zaměřují se na hudbu, gender, sexualitu, módu, film, literaturu, cestování, spiritualitu, divadlo a ostatní témata rezonující ve společnosti, například integraci menšin. Všechny pořady si lze poslechnout kdykoliv na internetové stránce stanice formou podcastů. Pro web jsou také tvořeny publicistické texty a zprávy, reportáže, komentáře a recenze. Radio Wave pořádá mnoho dalších, částečně mimorozhlasových událostí. K nim patří například podcast Zhasni o sexualitě a tělesnosti mladé generace, improvizovaná rozhlasová hra Radio Ivo, série dokumentů DokuVlna, tlumočení známých českých skladeb do znakového jazyka v rámci projektu Znakové písně a také tématická talkshow s hosty a publikem Velký špatný. Unikátní projekt tvoří Radio Wave Stimul Festival, jenž do pražských klubů přiváží světově známé a významné hudebníky alternativní scény.

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.