Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
České filmové festivaly

České filmové festivaly

V Česku se každoročně pořádá několik desítek filmových festivalů a letních škol různého rozsahu a tematického zaměření. Jsou to zpravidla několikadenní soutěžní a přehlídkové akce s přednáškami a promítáním nejnovějších snímků, často spojené s udělováním cen odbornou porotou.


Křišťálový glóbus (MFF Karlovy Vary). Autor snímku: JanPress, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Karlovy_Vary_International_Film_Festival_crystal_globes#/media/File:Kristalovy-globus.jpg.
Podrobné informace

Prvenství mezi největšími, nejznámějšími a nejprestižnějšími filmovými festivaly v Česku patří Mezinárodnímu filmovému festivalu Karlovy Vary. Jeho první ročník se konal v srpnu 1946, a je tak českým filmovým festivalem s nejdelší tradicí. Soutěžní kulturní akcí se stal roku 1948. Karlovarský festival trvá přibližně osm dní a obsahuje tři soutěžní sekce: hlavní je zaměřená na celovečerní filmy natočené v předchozím roce. Druhá sekce s názvem Na východ od Západu se věnuje produkci střední, východní a jihovýchodní Evropy, zemí bývalého Sovětského svazu a Středního východu. Třetí sekce je zasvěcena dokumentárnímu filmu. Akce každoročně hostí mnoho mezinárodních hvězd i tuzemských celebrit a vrcholí udělováním cen odbornou porotou, složenou z českých i zahraničních filmových profesionálů. Hlavním oceněním je Křišťálový glóbus za nejlepší hraný film, po ní následuje Zvláštní cena poroty. Soutěží se také o ceny za režii, nejlepší ženský a mužský herecký výkon a až o dvě Zvláštní uznání.

K dalším významným akcím patří:

Letní filmová škola Uherské Hradiště je filmový seminář, který pořádá Asociace českých filmových klubů. Akce má rovněž dlouhou historii. Filmová škola se poprvé konala roku 1964 v Čimelicích a byla určena jen pro členy klubů. Jejím prvotním záměrem bylo pouze prohloubení odborného vzdělání. Aktuálně se na festivalu promítají umělecké filmy, které se nedostanou do běžné distribuce, a navíc událost hostí přednášky předních filmových odborníků.

Mezinárodní festival filmů pro děti a mládež Zlín film festival byl založen roku 1961, a je tak nejstarší a největší přehlídkou svého druhu na světě. Projekce probíhá ve Zlíně i v jiných českých městech. Na festivalu soutěží přihlášené snímky v různých kategoriích: celovečerní hrané filmy, krátké animované snímky, hrané evropské debuty, hrané studentské filmy a dokumentární filmy pro děti a mládež. Odborná porota uděluje v uvedených sekcích hlavní cenu Zlatý střevíček za nejlepší film.

V Česku se každoročně pořádají také dva významné festivaly animovaného filmu: Přehlídka animovaného filmu (PAF), jež se koná v Olomouci, a Mezinárodní festival animovaného filmu Anifilm Třeboň, pořádaný Občanským sdružením pro podporu animovaného filmu. Anifilm se zaměřuje hlavně na podporu nových animačních projektů a je určen tvůrcům, studentům i pedagogům, teoretikům filmu a všem dalším zájemcům.

Mezinárodní festival dokumentárního filmu Jihlava, pořádaný od roku 1997, se věnuje autorské dokumentární tvorbě. Zahrnuje sedm různých sekcí a uděluje ocenění mj. v kategoriích Česká radost pro nejlepší tuzemský dokument, Opus bonum pro světový film a Mezi moři pro snímky ze střední a východní Evropy. Postupně se stal největší událostí dokumentárního filmu ve střední a východní Evropě.

Dlouhou tradici má také mezinárodní festival populárně-vědeckých filmů Academia Film Olomouc, pořádaný již od roku 1966 Univerzitou Palackého v Olomouci, který každoročně navštěvují světoví odborníci a popularizátoři vědy.

V Česku se koná také mnoho festivalových projektů, které putují po různých českých městech. Patří k nim například Projekt 100, Dny evropského filmu, jež představují aktuální novinky evropské kinematografie, queer filmový festival Mezipatra nebo několik akcí se základnou v Praze, jako je mezinárodní filmový festival Febiofest, Festival krátkých filmů či mezinárodní projekt Jeden svět, který je zasvěcen dokumentárnímu filmu a lidským právům.

Použité zdroje
Academia Film Olomouc [online]. © AFO 2000-2019 [cit. 7. 8. 2019]. Dostupné z: https://afo.cz/
Anifilm [online] [cit. 7. 8. 2019]. Dostupné z: http://www.anifilm.cz/cs/
Festival krátkých filmů Praha [online]. [cit. 7. 8. 2019]. Dostupné z: https://www.pragueshorts.com/cs/o-festivalu
Festivaly. In: Czech Film Center [online]. © Czech Film Center [cit. 7. 8. 2019]. Dostupné z: https://www.filmcenter.cz/cs/nase-aktivity/festivaly
Jeden svět. Festival dokumentárních filmů o lidských právech [online]. © 1999 - 2020 Člověk v tísni o.p.s. [cit. 7. 8. 2019]. Dostupné z: https://www.jedensvet.cz/festival/
Letní filmová škola Uherské Hradiště [online]. © 2020 Asociace českých filmových klubů [cit. 7. 8. 2019]. Dostupné z:
https://lfs.cz/
Mezinárodní festival dokumentárních filmů Ji.hlava [online] [cit. 7. 8. 2019]. Dostupné z: https://www.ji-hlava.cz/
MFF Karlovy Vary [online]. © 2020 FILM SERVIS FESTIVAL KARLOVY VARY, a.s. [cit. 7. 8. 2019]. Dostupné z: https://www.kviff.com/cs/uvod
PAF (Přehlídka animovaného filmu) [online] [cit. 7. 8. 2019]. Dostupné z: http://www.pifpaf.cz/
Projekt 100 [online]. © Asociace českých filmových klubů 1995–2019 [cit. 7. 8. 2019]. Dostupné z: http://projekt100.cz/
Zlín Film Festival [online] [cit. 7. 8. 2019]. Dostupné z: https://www.zlinfest.cz/

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.