Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Čáp ztratil čepičku

Čáp ztratil čepičku

Česká venkovní hra pro libovolně velkou skupinu dětí. Je v ní důležitý především rychlý postřeh a svižnost pohybu.


Autor: Josef Mirovský
Podrobné informace

Hra Čáp ztratil čepičku je jedna z tradičních českých venkovních her. Děti od těch nejmenších ji mohou hrát kdekoli, kde je dostatek prostoru a zajímavé okolí: na louce, na ulici nebo na hřišti. Existuje více různých variací, jak hra může probíhat.

Základní pravidla: Na začátku hry je nejdříve vylosován jeden hráč, který představuje čápa a má funkci „chytače“. Ostatní děti se rozestoupí kolem a čáp začne odříkávat říkanku: „Čáp ztratil čepičku, měla barvu, barvičku…“. Zde obvykle následuje dramatická odmlka, po níž čáp pokračuje vyslovením nějaké barvy, např.: „Modrou!“ Ostatní děti pak mají za úkol co nejrychleji najít jakýkoli předmět v této barvě a dotknout se ho, neměla by to ale být součást vlastního oblečení. Čáp se snaží dohonit a chytit některého z hráčů dřív, než se příslušnému hráči podaří dotknout se vyřčené barvy. Hráč, který se barvy dotkne, než ho dohoní čáp, je před ním v bezpečí. S hráčem, kterému se nepodaří dotknout barvy, než ho čáp chytí (dotkne se ho), si chytač vymění roli. Polapený hráč se stane čápem a hra se pak hraje od začátku.

Použité zdroje
ZAPLETAL, Miloš. Velká encyklopedie her. 4, Hry ve městě a na vsi. Vyd. 2., v nakl. Leprez 1. Praha: Leprez, 1998. 573 s. ISBN 80-86061-13-2.

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.