Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Botasky

Botasky

Česká značka sportovní obuvi, dlouhá léta oceňovaná na domácím a zahraničním trhu. O její oblibě svědčí i to, že se tento název vžil jako obecné pojmenování sportovních bot.


Podrobné informace

Firma Botas (původním názvem Botana) vznikla 4. 7. 1949. Národní podnik navazoval na tradici obuvnictví na Skutečsku a vyráběl hlavně pánskou vycházkovou, ale rovněž lyžařskou a bruslařskou obuv. Později se společnost zaměřila na výrobu sportovních bot. V roce 1963 Botana vyrobila první boty pod značkou Botas a v roce 1966 první model řady CLASSIC. Již v roce 1974 Botana nabízela 230 vzorů obuvi téměř pro všechny typy sportovních odvětví. V roce 1991 Botana zahájila spolupráci s mezinárodní značkou Puma.
Výsledkem této kooperace bylo vytvoření více než 100 modelů obuvi pro různé sportovní disciplíny. Do roku 1996 spolupracovala se značkami jako Adidas, Koho, Bauer, Graf, Riedel a také se značkou Salomon, pro niž vyráběla technologicky nejnáročnější sportovní obuv (pro snowboard, treking a lyžařskou běžeckou obuv).

V roce 2008 studenti Jan Kloss a Jakub Korouš přišli s návrhem projektu Classic 66. Nadčasová lifestylová kolekce Botas 66 Classic byla následně doplněna v roce 2011 o řadu Botas 66 MID a RUN, jež designově čerpala z klasických botasek z 80. let. Na podzim roku 2019 však společnost spolupráci s Klossem a Koroušem ukončila.

Společnost získala v průběhu své činnosti mnoho ocenění, první již v roce 1972 na veletrhu v Lipsku. Poté značka Botas získala cenu Vynikající výrobek roku 2006 od Design centra České republiky za hokejový komplet MIRAGE 551 PRO. V roce 2008 společnost Botas obsadila 3. místo v soutěži Czech Grand Design za projekt Classic 66. První místo v téže soutěži v kategorii Výrobce roku Ministerstva průmyslu a obchodu České republiky získala firma Botas o rok později. Botasky uspěly také v soutěži Consumer Superbrands
2015.

O úspěchu a oblibě Botasek svědčí i fakt, že tento název se v českém jazyce vžil jako
obecné pojmenování pro sportovní obuv.

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.