Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Bohumila Bloudilová

Bohumila Bloudilová

Významná kolínská portrétní fotografka a sestřenice fotografa Josefa Sudka. Zakladatelka a majitelka úspěšného kolínského ateliéru Rafaela.


Historický fotografický přístroj, ilustrační fotografie, ČTK/Šulová Kateřina
Podrobné informace

*19. 3. 1876 České Vrbny (dnes České Vrbné, součást Českých Budějovic) – †11. 8. 1946 Kolín

Bohumila Bloudilová absolvovala dívčí měšťanskou školu v Kolíně. Pravděpodobně už v 18 letech nastoupila do ateliéru Františka Krátkého jako retušérka, později pracovala také jako vedoucí obchodu. Ve třiceti letech se rozhodla osamostatnit – v dubnu 1906 si založila vlastní fotografickou živnost. Ateliér, který vybudovala, stál ve svahu zahrady domu v ulici Na Hradbě Přemysla Otakara II čp. 73b (dům roku 1910 koupila). Byl zařízený pro fotografování při denním světle, měl rozlohu asi 60 čtverečních metrů a prosklenou stěnu obrácenou na sever. Ačkoliv v Praze již ateliéry vedené ženami existovaly, na malém městě, jako byl Kolín, byla žena jako majitelka vlastní firmy spíše výjimkou. Bloudilová ateliér pojmenovala Rafael po jednom ze svých předků, fotografu Bohuslavu Rafaelovi. Dostala se tím však do sporu s provozovateli brněnského ateliéru téhož jména, který založil Karel Klíč koncem roku 1864. Obchodní a živnostenská komora v Praze rozhodla v neprospěch Bloudilové, a tak byl název jejího ateliéru později změněn na Rafaela. Často také používala jen své vlastní jméno. Ve svém ateliéru portrétovala významné osobnosti kolínského kulturního života, čímž se zvyšovalo její společenské postavení. Produkce jejího ateliéru představovala na svou dobu klasické portrétní ateliérové snímky s běžnými rekvizitami, na kterých je patrná dobová elegance, ale dochovaly se i skupinové fotografie, a to dokonce v exteriérech. Ateliér vedla 26 let, fotografickou živnost přestala provozovat v červenci roku 1932.

Ve 30. letech se začala výrazně angažovat v oblasti politiky – byla aktivní členkou Československé národní demokracie a členkou výkonného výboru místní organizace v Kolíně.

Byla sestřenicí Josefa Sudka, v jejím ateliéru se Sudek setkával už v dětském věku s fotografií, rodiny se často navštěvovaly a Sudkovi se v jejím ateliéru nechávali portrétovat. Sudkova mladší sestra Božena dokonce pracovala u Bloudilové v ateliéru jako pomocnice a retušérka.

Použité zdroje
KOVÁŘÍKOVÁ, Naďa. Živnostenská fotografie v Kolíně od počátku do padesátých let 20. století. Opava, 2003. Magisterská teoretická diplomová práce. Institut tvůrčí fotografie.
SCHEUFLER, Pavel. Osobnosti fotografie v českých zemích do roku 1918. 1. vyd. Praha: Akademie múzických umění v Praze, 2013. 467 s. ISBN 978-80-7331-112-4.

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.