Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Baťův mrakodrap

Baťův mrakodrap

Nejvyšší budova v Československu meziválečné doby. Patří mezi osm nejvýznamnějších památek české architektury 20. století.


ČTK/Glück Dalibor
Podrobné informace

Baťův mrakodrap (též známý jako 21. správní budova či jako „Baťova jedenadvacítka“) je administrativní budova a funkcionalistická dominanta Zlína postavená v roce 1938 jako sídlo vedení obuvnické firmy Baťa. Ve své době to byla druhá nejvyšší budova v Evropě a nejvyšší budova v Československu. V současnosti v mrakodrapu sídlí krajský a finanční úřad, v němž pracuje zhruba 600 lidí.

Jan Antonín Baťa si pro sebe v budově nechal vytvořit výtahovou kancelář, která je i dnes technickou raritou. Mrakodrap byl dokončen 15. 12. 1938 a je 77,5 m vysoký, 80 m dlouhý a 20 m široký. Návrh stavby pochází z ateliéru architekta Vladimíra Karfíka, dělníci budovu dokončili za dva roky. V roce 1938 byl v Evropě vyšší jen palác Všeobecné bankovní jednoty v belgických Antverpách. Ihned po výstavbě přesídlilo do mrakodrapu 2 000 úředníků Baťova koncernu, kteří zde měli k dispozici na svou dobu špičkovou techniku, dokonce i klimatizaci, výtahy a telefony.

Na konci roku 1944 byl Zlín bombardován, budova ale poškozena nebyla. V roce 2000 se stala jednou z osmi nejvýznamnějších památek české architektury 20. století a současně i kulturní památkou České republiky. Po modernizaci v roce 2019 je budova kompletně přístupná návštěvníkům a zájemci se mohou projít dokonce i po vyhlídkové terase s kavárnou v 16. patře, kde jsou k dispozici dalekohledy k pozorování Zlína.

 

Použité zdroje
Česká televize, Baťův mrakodrap láká k návštěvě. Po revitalizaci je kompletně přístupný včetně vyhlídkové terasy. ČT24 - Nejdůvěryhodnější zpravodajský web v ČR - Česká televize [online]. [Accessed 20 August 2020]. Available from: https://ct24.ceskatelevize.cz/regiony/2863760-batuv-mrakodrap-laka-k-navsteve-po-revitalizaci-je-kompletne-pristupny-vcetne

RILLICH, Ivan. Zlín: zlínský zámek, radnice, Baťův mrakodrap, kulturní a univerzitní centrum [grafika]. [Frymburk]: Ivan Rillich, 2016. 1 pohlednice.

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.