Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Baťa (Bata Shoe Organization)

Baťa (Bata Shoe Organization)

Jedna z nejznámějších firem českého původu na světě. Dnes má přes 5 300 prodejen ve více než 70 zemích světa. Změnila nejenom český průmysl, ale i celé město Zlín.


Autor: Unknown author, Public domain, https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Bata.svg
Podrobné informace

Baťa (také známá jako Bata Shoe Organization) je značka s českými kořeny, výrobce a distributor obuvi a módních doplňků se sídlem ve švýcarském Lausanne. Společnost má v současnosti přes 5 300 prodejen ve více než 70 zemích světa. Zaměstnává přes 49 000 lidí a výroba probíhá v 18 zemích. Od roku 2004 sídlí společnost Baťa v Lausanne ve Švýcarsku a má čtyři obchodní jednotky: Bata Europe, Bata Asia Pacific-Africa, Bata Latin America a Bata North America.  

Podnik vznikl 21. 9. 1894 v čele se sourozenci Baťovými (Tomášem, Antonínem a Annou) a se sídlem ve Zlíně. Na počátku 20. století Tomáš Baťa (od r. 1908 jediný majitel firmy) postavil první tovární budovu, do které bylo instalováno nejmodernější zařízení pro výrobu obuvi. Počet zaměstnanců zároveň přesáhl 100, což z něj učinilo jednu z deseti největších obuvnických firem na českém území. Tomáš Baťa několikrát navštívil USA, po každém návratu pak zaváděl novinky do výroby, např. proudovou pásovou výrobu, která významně přispěla k růstu společnosti.

Po první světové válce Tomáš Baťa svou činnost rozšířil o banku a reklamní a marketingové oddělení. V roce 1926 vzniklo světoznámé logo firmy Baťa, jehož autorem byl kreslíř Jan Kobzáň. Už v roce 1928 se Československo stalo největším vývozcem obuvi na světě, firma v té době zaměstnávala 29 500 pracovníků. Začaly vznikat zahraniční pobočky v Německu, Anglii, Francii, Polsku, Švýcarsku, USA, Jugoslávii, Nizozemsku i v dalších zemích. Společnost Baťa byla zřejmě prvním velkým podnikem, který systematicky využíval letadla pro firemní účely, včetně rychlé přepravy pracovníků a dodávky náhradních dílů.

Jan Antonín Baťa (nevlastní bratr Tomáše Bati, po jeho tragické smrti v r. 1932 převzal vedení firmy), začal v době protektorátu působit v Brazílii. Synovec Tomáš Jan Baťa začal budovat závod v Kanadě (v čele společnosti 1945–1984).

Hned v roce 1945 firma byla v Československu kompletně znárodněna, ale její zahraniční pobočky (ty, jež fungovaly mimo východní blok) pokračovaly v činnosti. Po druhé světové válce se nový komunistický režim snažil vymazat jméno Baťa z veřejného povědomí. Kromě změny názvu továrny na „Svit“ došlo i k přejmenování města Zlína na Gottwaldov. Společnost Baťa (od roku 1945 pod názvem Bata Shoe Organization) ovšem pokračovala velice úspěšně ve své činnosti v zahraničí (sídlo Velká Británie /1945–1964/, kanadské Toronto /1964–2004/). V roce 1975 podnikala s 5 000 prodejnami v 89 zemích světa, v 90 továrnách poskytovala práci 90 000 zaměstnancům a její roční produkce dosahovala 250 000 000 párů bot.

 

Použité zdroje
KRAUS, Ivo, KRÁLÍK, Jan a SERVUS, Stanislav. Vědci, vynálezci a podnikatelé v Českých zemích. Svazek druhý, Škoda, Křižík, Kolben, Klement, Baťa. Praha: Jonathan Livingston, s.r.o., 2017. 209 stran. ISBN 978-80-7551-036-5.

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.