Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Avast Software

Avast Software

Světově proslulá česká společnost vyvíjející antivirový software. V roce 2017 tento antivir používalo každé páté zařízení na světě vybavené operačním systémem.


ČTK/Fluger René, Horázný Josef
Podrobné informace

Avast Software je česká softwarová společnost, sídlící na pražské Pankráci, která od roku 1988 vyvíjí antivirový program a internetové bezpečnostní služby.

Společnost byla založena jako Alwil Software v roce 1991, teprve od roku 2010 existuje pod současným názvem. Ten odkazuje k pirátskému slangu, v němž povel „Avast“ navádí k bdělosti vůči hrozbám či přímo zastavení, ale ve skutečnosti jde o zkratku slov: AntiVirus Advanced SeT.

Přestože málokdo tuší, že se jedná o českou společnost se sídlem v Praze, více než 230 milionů přístrojů v celém světě používá ke své ochraně proti virovým útokům software Avast. Společnost dnes vlastní největší podíl na světovém trhu antivirových aplikací. Různé instituty pro studium počítačového trhu poskytují rozdílné údaje o tom, jaké procento trhu patří určitému antivirovému softwaru, v průměru se však ukazuje, že antivirový software Avast používá každé páté zařízení na světě. V červenci 2016 oznámil Avast nákup společnosti AVG, jejíž antivir byl nainstalován na dalších zhruba 200 mil. zařízení.

Použité zdroje
Foundation Avast. [online]. Copyright © 2017 Avast Foundation. Czech Republic [cit. 26.08.2020]. Dostupné z: https://foundation.avast.com/index

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.