Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Aurel Klimt

Aurel Klimt

Český režisér, animátor a výtvarník slovenského původu, jeden z čelných představitelů současného českého animovaného filmu. Za svou dosavadní tvorbu získal významná domácí i zahraniční ocenění.


Autor: ČTK/Vostárek Josef
Podrobné informace

*6. 8. 1972 Žilina (Československo, dnešní Slovensko)

Aurel Klimt patří k  nejvýraznějším absolventům oboru animace na Filmové a televizní fakultě Akademie múzických umění (FAMU) v 90. letech, mezi jeho učiteli byl mj. Břetislav Pojar. Sám od roku 1999 na katedře animované tvorby na FAMU vyučoval. Už během studia natočil několik úspěšných krátkých filmů, s nimiž sklízel úspěchy na domácí i zahraniční scéně: loutkový film Maškin zabil Koškina (1995) vznikl podle absurdních povídek ruského spisovatele Daniila Charmse, „eastern“ Krvavý Hugo (1997) zase paroduje klasické westerny i rané němé filmy. V Klimtově absolventském snímku, muzikálu O kouzelném zvonu (1998), se objevují plastické loutky. Do povědomí širšího publika vstoupil především díky svému podílu na dvou celovečerních filmech, které byly vytvořeny podle pohádek Jana Wericha: Fimfárum Jana Wericha (2002), kde Klimt ztvárnil povídky Fimfárum a Franta Nebojsa, a Fimfárum 2 (2006), v němž je autorem epizody Hrbáči z Damašku.

Klimt se věnuje zejména kreslené a loutkové animaci, videoartu a pixilaci. Natáčí vlastní autorské filmy, k nimž si sám zajišťuje téměř vše od námětu a scénáře až po režii, scénografii a produkci. Kromě toho však vytváří i reklamy, televizní znělky či divadelní představení. Jeho tvorbu charakterizuje především absurdita, leckdy až hraničící s nonsensem, spolu s estetikou ošklivosti, kterou podtrhuje také použití výrazných a velmi expresivních poloplastických loutek. Ve svých filmech vytváří velmi sugestivní atmosféru, často experimentuje a kombinuje různé techniky.

Videa (4 videí)
Krvavý Hugo

O kouzelném zvonu

Fimfárum Jana Wericha: Franta Nebojsa

Pád

Použité zdroje
Fimfárum Jana Wericha [film]. Režie Vlasta POSPÍŠILOVÁ a Aurel KLIMT. Česko, 2002.
HARTMAN, Ivan. Aurel Klimt: Nenašli jsme sponzora, to mě zaskočilo. In: Ihned.cz [online]. 24. 2. 2006 [cit. 7. 6. 2017]. Dostupné z: http://archiv.ihned.cz/c1-17906280-aurel-klimt-nenasli-jsme-sponzora-to-me-zaskocilo
PODSKALSKÁ, Jana. Aurel Klimt: Chce to trpělivost a pevnou ruku. In: Ihned.cz [online]. 13. 12. 2002 [cit. 7. 6. 2017]. Dostupné z: http://archiv.ihned.cz/c1-12012130-aurel-klimt-chce-to-trpelivost-a-pevnou-ruku
PTÁČEK, Luboš, ed. et al. Panorama českého filmu. Vyd. 1. Olomouc: Rubico, 2000. 514 s. ISBN 80-85839-54-7.

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.