Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Alt*Pride

Alt*Pride

Antikapitalistický a antikomerční festival LGBTQIA+ kultury, nabízející alternativu ke známé události Prague Pride. Poprvé byl uspořádán v roce 2016.


Podrobné informace

Na rozdíl od Prague Pride, jež je podporován obchodními giganty a městem Prahou i evropskými fondy, je tento festival LGBTQIA+ kultury antikapitalistický a antikomerční. Cílem organizátorů je mimo jiné reflektovat vliv kapitalismu, globalizace a konzumního stylu života na queer komunitu. Kolektiv zakladatelů tvoří členky a členové feministického, antikapitalistického, antirasistického, lidskoprávního a environmentálního hnutí, kteří uvádějí, že queer identita není na prodej. Důraz kladou na svépomoc a kolektivní práci; veškeré akce na Alt*Pride jsou přístupné pro veřejnost zdarma.

První festival Alt*Pride se uskutečnil v srpnu roku 2016 v prostorách Autonomního sociálního centra Klinika na pražském Žižkově. V rámci festivalu se konaly workshopy, přednášky či diskuze. V následujícím roce proběhl Alt*Pride ve stejných prostorách s heslem „východní Queeropa“ a hlavním tématem byl vznik a prožívání queer identit ve východní Evropě. Workshopy a přednášky se opět zabývaly tématy jako například stigmatizace HIV+ osob a práv trans lidí. V roce 2018 se Alt*Pride poprvé přidal k Pilsen Pride, průvodu hrdosti v Plzni. Heslem následujícího, 4. ročníku, bylo v roce 2019 “Queers for Future” a hlavním
tématem festivalu se staly klimatické změny. 20 akcí, které se v rámci festivalu uskutečnily, se zaměřovalo též na tématiku sexuálního násilí či historie LGBTQIA+.

Alt*Pride dává prostor těm, kteří se neztotožňují s komerčním Prague Pride a soustředí se na problémy, jež jsou často marginalizovány i v rámci LGBTQIA+ komunit. Ideou Alt*Pride je spolupráce, různorodnost a solidarita, boj proti patriarchátu a kapitalismu a rovnost pro všechny bez ohledu na etnicitu, původ, třídu, sexuální orientaci či genderovou identitu.

Použité zdroje
https://www.alt-pride.cz/?page_id=169

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.