Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Alfons Maria Mucha

Alfons Maria Mucha

Světoznámý malíř, grafik, návrhář a klíčový představitel secesního stylu (světově známého jako Art Nouveau). Nejvíce se proslavil užitým uměním ve Francii a v Americe byl uznáván jako největší světový dekorativní umělec.


ČTK/Autor neznámý.
Podrobné informace

*24. 7. 1860 Ivančice – 14. 7. 1939 Praha

Slávy a uznání se Alfons Mucha dočkal až téměř na přelomu 19. a 20. století ve Francii. Po své neúspěšné snaze dostat se na pražskou Akademii výtvarných umění (AVU) pobýval nějakou dobu ve Vídni a Mnichově. Počátky jeho profesionální činnosti ve Francii také nebyly zvláště úspěšné. Skutečná umělecká sláva přišla s vytvořením divadelního plakátu pro představení Gismonda, který si u něj v roce 1894 objednala nejslavnější francouzská herečka té doby Sarah Bernhardtová. Mucha využil možností zdokonalené technologie litografického tisku a díky propojení typografie s kresebnými liniemi vytvořil něco zcela nového. Poměrně neznámý Mucha se okamžitě stal oblíbeným a vyhledávaným umělcem, a to nejen ve Francii. Bernhardtová s ním uzavřela smlouvu a během několika dalších let Mucha vytvořil sérii divadelních plakátů pro divadlo Théâtre de la Renaissance v Paříži. Tento zvrat v jeho umělecké kariéře přinesl nespočet dalších zakázek na vytvoření plakátů, kalendářů, nálepek, kostýmů, šperků aj. Příležitostně se věnoval též designu a architektonické tvorbě. Jeho vzorník Monuments décoratifs přispěl k mezinárodnímu rozšíření secesního stylu.

Mucha byl rovněž dobrým fotografem a je považován za zakladatele české školy fotografického aktu. Je také pokládán za jednoho ze zakladatelů reklamní plakátové tvorby. Ve svých dílech pracoval s emocemi a dokázal vytvořit obraz produktu, který by působil na spotřebitele jako magnet. Pro zesílení efektu a upoutání pozornosti využíval krásy dívčího těla, bravurní kresby a efektního ornamentu. Po celou dobu svého pobytu v cizině zůstával Mucha vřelým vlastencem a plánoval realizaci svého velkého snu. V Americe našel sponzora, který ho finančně podpořil, a díky tomu vzniklo jeho životní dílo – cyklus dvaceti velkoformátových obrazů Slovanská epopej, zobrazujících historii slovanských národů.

Použité zdroje
ARWAS, Victor. Alfons Mucha. 1. vyd. Praha: Slovart, 2006. 159 s. ISBN 80-7209-764-4.
BRABCOVÁ, Jana A. Alfons Mucha. Vyd. 1. Praha: Svoboda, 1996. 101 s. Malá galerie; sv. 54. ISBN 80-205-0015-4.
DOLANSKÁ, Karolína et al. České moderní a současné umění 1890-2010. V Praze: Národní galerie, 2010. 2 sv. ISBN 978-80-7035-325-7.
HOROVÁ, Anděla, ed. Nová encyklopedie českého výtvarného umění. Vyd. 1. Praha: Academia, 1995- . sv. ISBN 80-200-0536-6.
MUCHA, Alfons, BYDŽOVSKÁ, Lenka, ed. a SRP, Karel, ed. Alfons Mucha - Slovanská epopej. Vyd. 1. Praha: Galerie hlavního města Prahy, 2011. 383 s. ISBN 978-80-7010-102-5.

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.