Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Alexandr Paul

Alexandr Paul

Reportážní a reklamní fotograf, spoluzakladatel fotografické agentury Press Photo Service a později významný dokumentátor kulturních a uměleckých pokladů Čech.


Portrét fotografa Alexandra Paula, 1961, u Kunžaku. Autor: Prokop Paul, licence CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Alexandr_Paul#/media/File:Alexandr_paul_fotograf.jpg
Podrobné informace

30. 10. 1907 Rakovník – 1. 12. 1981 Praha

Alexandr Paul nastoupil po vychození měšťanské školy do učení ve fotografickém ateliéru Jindřicha Zelenky v Praze, jehož dceru Růženu, taktéž fotografku, si později vzal za ženu. Paul se u Zelenky soustředil především na reportážní a portrétní fotografii a po vyučení a krátké práci v ateliéru začal pracovat jako sportovní reportér pro agenturu Centropress, kde se seznámil se svými budoucími společníky – Pavlem Altschulem a Františkem Illkem. Oba fotografové se roku 1931 stali spolu s Paulem spoluzakladateli úspěšné fotografické agentury Press Photo Service. Ve 30. letech patřili k nejmodernějším studiím, do jisté míry udávali tón tehdejší reklamní fotografie. V této agentuře pracovali na začátku své kariéry významní fotografové jako Vilém Heckel nebo Dagmar Hochová. Firma zanikla roku 1948. Po válce se Paul zaměřil na fotografování výtvarných děl, kterému se částečně věnoval už dříve (dvě přelomové výstavy Staré umění na Slovensku z roku 1937 a o rok později Umění v Čechách 17. a 18. století). Paul systematicky dokumentoval kulturní a umělecké poklady Čech. Zemřel v den zahájení své výstavy Umění doby posledních Přemyslovců, kterou připravil se svým synem.

Alexandr Paul byl členem Umělecké besedy a dostal se tak k fotografování pro Osvobozené divadlo Jiřího Voskovce a Jana Wericha (zdokumentoval všechny jejich inscenace z let 1931–1938). Nesporný je jeho přínos pro reklamní fotografii v dobách působení v agentuře Press Photo Service. Roku 1940 stál u zrodu edice, která prezentovala výtvarné umění fotografickou technikou – Documenta Bohemiae Artis Phototypica (po osmi letech byla bohužel ukončena). Kromě dokumentování významných českých artefaktů (roku 1957 poprvé fotografoval české korunovační klenoty) se věnoval také fotografování architektury, známé jsou jeho zasněné snímky Prahy.

Použité zdroje
Archiv Atelieru Paul – Alexandr Paul [online]. [cit. 4. 2. 2020]. Dostupné z: https://www.atelierpaul.cz/apaul.html

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.