Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Adam Plachetka

Adam Plachetka

Operní pěvec – basbarytonista. Je stálým členem Vídeňské státní opery. Nebojí se bořit mantinely mezi žánry a vystupovat na koncertech s pestrou a ničím nelimitovanou dramaturgií.


https://multimedia.ctk.cz/foto/index?documentID=19900288&select-continue=1
Podrobné informace

*4. 5. 1985 Praha

Adam Plachetka je absolventem Pražské státní konzervatoře a Hudební akademie múzických umění (HAMU), kde získal titul BcA. V sezoně 2005/2006 debutoval ve Státní opeře a v Národním divadle v Praze, kde od té doby zpíval ústřední role, např. v operách Wolfganga Amadea Mozarta: Don Giovanni, Figaro nebo Guglielmo (Così fan tutte).

V létě 2007 Plachetka úspěšně debutoval na Salcburském festivalu, následně vystupoval v Japonsku a v Jižní Koreji. S orchestrem Národního divadla natočil k devadesátému výročí československé státnosti jednu z oficiálních verzí české hymny Kde domov můj.

Od roku 2010 je stálým členem Vídeňské státní opery. Ztvárnil role Schaunarda v Pucciniho opeře La bohème, též Dona Giovanniho, Figara, Publia (La clemenza di Tito), doktora Malatesta v opeře Gaetana Donizettiho Don Pasquale a mnoho dalších.

Pravidelně hostuje ve velkých operních domech světa. V Metropolitní opeře v New Yorku vystoupil Plachetka 109 let poté, co se zde divákům představil jako první český pěvec tenorista Karel Burian. Basbarytonista Plachetka se tak stal historicky prvním Čechem, který na prestižním newyorském jevišti vystoupil ve věku do 30 let.

Adam Plachetka hostuje i v Bavorské státní opeře v Mnichově či v londýnské Covent Garden. Pravidelně zpívá v milánské La Scale, v Lyrické opeře v Chicagu nebo houstonské Velké opeře. Objevuje se na koncertních pódiích, jako jsou Carnegie Hall v New Yorku, Wigmore Hall v Londýně, Usher Hall v Edinburghu, Konserthuset ve Stockholmu, Herkulův sál v Mnichově, Vídeňský Konzerthaus.

Adam Plachetka nahrává pro firmy Arte, Arthaus Musik, Deutsche Grammophon, Naxos a Supraphon. Je laureátem řady soutěží, např. Mezinárodní pěvecké soutěže Antonína Dvořáka v Karlových Varech. Úspěšně se věnuje i charitě, je patronem Nadačního fondu pro předčasně narozené děti.

 

Použité zdroje
www.adamplachetka.com

https://archiv.ihned.cz/c1-63475000-cesi-metropolitni-opera

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.