Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Pavel Štecha

Pavel Štecha

Oficiální fotograf Občanského fóra pro rok 1989. Získal cenu ve World Press Photo za fotografii Václava Havla.


Pavel Štecha, ČTK/Peška Stanislav
Podrobné informace

*20. 12. 1944 Praha – †20. 7. 2004 Praha

Pavel Štecha fotografoval od školních let, přestože vystudoval střední průmyslovou školu zeměměřičskou, po níž začal pracovat jako zeměměřič v cementárně. Roku 1967 byl na první pokus přijat na FAMU, kde na něj měl mimořádný vliv výjimečný fotograf a pedagog Ján Šmok. Od roku 1977 Štecha na FAMU působil jako asistent pro výuku dokumentární fotografie a od roku 1990 jako docent a proděkan pro zahraniční styky. Od roku 1993 působil na Vysoké škole uměleckoprůmyslové.

Už na škole započal práce na svém legendárním cyklu Majitelé chat, později zpracoval cyklus Doprava. Přátelil se s Josefem Sudkem, který se s ním dělil o zkušenosti a poznatky z oboru fotografie. Od 70. let zachycoval Štecha architekturu. Díky citu pro zachycení vypjatých okamžiků patří mezi jeho nejpůsobivější soubory snímky ze sametové revoluce. Známý je jeho záběr dívčí ruky, která podává květinu policistům se štíty. Roku 1989 se Štecha stal oficiálním fotografem Občanského fóra. Za snímek s prezidentem Havlem, který naslouchá mistru Theodorikovi z vystaveného obrazu v Jiřském klášteře získal 2. cenu v prestižní světové soutěži World Press Photo.

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.